Fransa'da silah ihracatında patlama

Fransa'nın silah ihracı geçen yıl yaklaşık 2 katına çıktı. Ülkeye en çok sipariş veren ülkelerin başında ise Ortadoğu ve Körfez ülkeleri geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa silah ihraacatını yaklaşık 2 katına çıkardı. 

Fransa Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan "Fransa'da Silah İhraacı 2014" başlık raporda, Fransa'nın geçen yıl silah ihracını bir önceki yıla göre yüzde 43 oranında arttırdığı ortaya kondu. 

Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, raporun ardından Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, "Bu artış, bizim güvenilir bir müttefik olduğumuzun göstergesidir" yorumunda bulundu. 

Rapora göre, silah siparişlerinden elde edilen gelir 2013'de 6 milyon 87 avroya çıkarken, siparişlerde 2002'den 2012'ye kadar yaşanan yüzde 30'luk artış, toplamda 40 bin istihdam sağlandı. 

Suudi Arabistan, 2013'de imzaladığı 1,9 milyar avroluk anlaşmalarla Fransa'ya en çok silah siparişi veren ülke olurken, siparişlerin yüzde 40'ı Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden geldi. 

Suudi Arabistan'ı sırasıyla Hindistan, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Fas, İngiltere, Malezya, Singapur ve Rusya izliyor. 

Ekonomik kriz ve vergi artışlarıyla bir süredir başı dertte olan Fransa'da, doğrudan yada dolaylı 165 bin kişinin çalıştığı ve 17 milyon ciroya sahip savunma sektörü oldukça büyük önem arz ediyor. 

Fransa, silah ihraacatında, ABD, İsrail-Almanya, İngiltere-Rusya'yı izleyerek dünya genelinde dördüncü sırada yer alıyor.  

Uzmanlar, Fransa'nın Rusya'ya satmaya söz verdiği Mistral tipi savaş gemilerinin teslimatının Rusya'nın tavrına bağlı olarak yapılıp yapılamayacağını söylemesinin ardından, raporun zamanlamasına dikkati çekiyor.