Fransa'dan BMGK'ya Suriye için acil toplantı çağrısı

Fransa, Suriye'deki insani durumla ilgili olarak, BMGK'ya toplantı çağrısı yaptı. Çağrıyla ilgili Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Fransa'dan böyle bir durumda ancak bize destek vermesini bekleriz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'nın Suriye'deki insani durumla ilgili olarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) toplantıya çağırdığı bildirildi.

AFP'nin haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Fransa Suriye'deki durumun giderek kötüye gitmesinden dolayı oldukça endişeli" dedi.

Suriye rejiminin yoğun bombardımanına sahne olan Doğu Guta bölgesinde on binlerce sivilin mahsur kaldığını belirten Fransız bakan, "Bu nedenle çok ciddi hale gelen insani riskleri görüşmek üzere Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdık" diye konuştu.

Le Drian, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da "Suriye: Guta, İdlib, Afrin. Fransa, BMGK'da acil toplantı talebinde bulunuyor. Bu sabah Türk mevkidaşım ile görüşme yaptım" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'dan Fransa açıklaması

Cezayir'de bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın, yaptıkları telefon görüşmesinde kendisine Afrin ile ilgili bazı sorular yönelttiğini bildiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti: 

"Hedefimizin siviller olmadığını, insani konularda ve insani yardımlarda Türkiye'nin ve Türk askerinin her zaman ne kadar dikkatli ve merhametli olduğunu bildiklerini de hatırlattım. Kendisi teşekkür etti. Bu vesileyle özellikle rejimin son zamanlarda İdlib'te, Doğu Guta'da ve diğer bölgelerdeki saldırıları sebebiyle insani durumların oluştuğunu ve bunu Birleşmiş Milletlerin (BM) gündemine getirmek istediklerini de söylemişti. Şu anda yaptıkları açıklama da bunu söylüyor, genel durum hakkında. Eğer Fransa veya bir başka ülke bu konuyu BM'ye götürecek olursa bizim gözümüzde müttefikinin yanında yani bizim yanımızda değil de bir terör örgütünün yanında olan ülke durumuna düşer ve bundan sonra bizden de böyle muamele görür." 

Bu konularda ilginizi çekebilir