FT: ABD, İran konusunda Ankara'ya baskıyı artırıyor

Financial Times, İran'ın nükleer programıyla ilgili yaptırımlar konusunda "ABD ile ilişkilerindeki gerginliği de koruyor" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz Financial Times gazetesi, ABD'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili yaptırımlar konusunda, Türkiye'nin destek vermesi gerektiğiyle ilgili baskıları arttırdığını yazdı.

Gazetenin Washington'dan kaleme alınan haberinde, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) geçen hafta İran'ın nükleer bir savaş başlığı üzerinde çalışıyor olabilmesiyle ilgili endişelerini dile getirdiği anımsatılarak, "Ancak Türkiye, daha fazla yaptırım uygulamak konusunda ikna olmayan durumunu ve ABD ile ilişkilerindeki gerginliği de koruyor" görüşü savunuldu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg'in görüşlerine yer veren FT, Steinberg'in, "Türkiye'nin de herkes gibi nükleer İran konusunda endişe duyması için nedeni var" dediğini aktardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'ı "dost" olarak kabul etmesiyle ilgili ise Steinberg'in şunları söylediği belirtildi:

"Bizim onların İran'ı etiketlemesine ihtiyacımız yok. Türkiye'nin, İran'ın nükleer silahları kullanma kabiliyetine ulaşmayacağından emin olmak için bizimle çalışmasına ihtiyacımız var." 

Türkiye ile ABD ilişkilerinin başka alanlarda da sınav verdiğini yazan gazete, geçen hafta iki ülkenin üst düzey diplomatlarının, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Başbakan Erdoğan toplantı halindeyken münakaşa ettiklerini anımsattı.    

FT ayrıca haberde, gelecek ay ABD Temsilciler Meclisinin 138 üyesinin destek verdiği, 1915 olaylarıyla ilgili karar tasarısının ABD Kongresinde oylanacağını hatırlattı ve tasarının kabul edilmesi halinde, Türkiye-ABD ilişkilerinin zarar görebileceğine dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir