FT: Enerji Kıbrıs'ta uzlaşmayı olası kılıyor

Londra merkezli FT, petrol ve doğalgaz keşfinin Kıbrıs'ta bugün başlayacak görüşmelerde nihai uzlaşmayı daha olası kıldığını yazdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- Financial Times gazetesi Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz keşfinin Kıbrıs'ta bugün başlayacak görüşmelerde nihai uzlaşmayı daha olası kıldığını yazıyor.

Kıbrıs’ta beklenen çözüm bu bahar gelecek mi?

BBC'de çıkan habere göre, Financial Times'ın haberinde görüşlerine yer verilen Yunan uzman Philippos Savides, "Kıbrıs'ta bankaların çöküşü ve kurtarma kredileri, toplumu çok kötü sarstı. Şimdi daha çok insan çözümün yeniden, inşaat ve doğalgazın çıkartılmasına dayalı ekonomik büyümenin katalizörü olacağını düşünüyor" diyor.

Haber şöyle devam ediyor;

Adada ilerleme kaydedilmesi Ankara AB üyeliğine yeniden odaklanmış ve İsrail'den doğalgaz satın alabileceğini açıklamışken, Kıbrıslı Türkler'in arkasındaki bölgesel güç Türkiye için de çok önemli. Şu anda iki mesele de Kıbrıs sorunu yüzünden karmaşıklaşıyor.

"35 müzakere başlığının 14'ü Kıbrıs sorunu yüzünden açılamıyor. İsrail ve Türkiye arasındaki bir doğalgaz boru hattı da mantıken Kıbrıs karasularından geçiyor ve bu hatta Kıbrıs'ın kendi ürettiği gaz da bağlanabilir."

Financial Times'a konuşan bir Türk yetkili de "Çözüm olursa 14 başlığın tümün açabiliriz, onlar da Türkiye'ye gaz gönderebilir. Uzlaşmanın çok sayıda olumlu yanı var. Kıbrıslı Rumlar da ekonomileri için olumlu bir sonuca ihtiyaç duyuyor" diyor.

Yetkili ayrıca ortak açıklamanın ilerleyen aylarda bir uzlaşmaya dönüşebileceğini, tarafların bu metinde 'zorlu meseleler üzerinde" uzlaştığını vurguluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir