FT: Füze savunma planı Türkiye nedeniyle gecikiyor

Financial Times, savunma planının Türkiye'nin direnciyle karşı karşıya olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, "ABD'nin füze savunma planının, Türkiye'nin direnci nedeniyle geciktiğini" yazdı.

Gazetenin dünya haberleri sayfasında yer alan habere göre, ABD Başkanı Barack Obama'nın, İran'dan gelebilecek potansiyel tehditlere karşı kurmak istediği füze savunma planının, Türkiye'nin direnciyle karşı karşıya olduğu, çünkü Türkiye'nin NATO çerçevesinde bir anlaşma talep ettiği kaydedildi.

"Ankara, diğer NATO ülkelerinin bu sisteme olan destekleri artmadıkça, bir radar üssüne ev sahipliği yapmak konusunda isteksiz" denilen haberde, Ankara'nın Tahran'a karşı Washington'la ikili bir anlaşma yapmakta endişeli olduğu yorumu yapıldı.

Pentagon'un Orta Doğu ve Avrupa konularındaki üst düzey yetkilisi Alexander Vershbow'un görüşlerine yer verilen haberde, Vershbow'un, "Türkiye coğrafi olarak, endişe duyduğumuz bazı tehditlerin en yakınında bulunuyor. Hem Avrupa'da hem de Orta Doğu'da bulunan bir ülke olarak Türkiye, bu planlara potansiyel katılımının nasıl algılanacağı konusunda duyarlı, ancak sistemi geniş bir NATO çerçevesine yerleştirme çabalarımızın iyi karşılandığını düşünüyorum" sözleri aktarıldı.

Türkiye'nin İran'la gelişen diplomatik ve ekonomik ilişkilerine de dikkat çekilen haberde, Türk diplomatların "Batı hedeflerinin paylaşıldığını, ancak diplomaside farklı bir yaklaşım izlendiğini" söylediği belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir