FT, Kıbrıs ekinde 'birleşik ekonomi' dedi
Adadaki son durumu değerlendiren gazete, liderler arasında sürdürülen müzakerelerin önemine işaret edildi
LONDRA - İngiltere'de yayımlanan günlük siyaset ve ekonomi gazetesi Financial Times, bugün 4 sayfalık özel Kıbrıs eki yayımladı.
Ekin ilk sayfasındaki makalede, adadaki son durum özetlenirken, halen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında sürdürülen müzakerelerin önemine işaret edildi ve müzakereler, "adada birleşik ekonomi yaratılması için son şans" olarak değerlendirildi.
Müzakerelerin adadaki büyük potansiyelin ortaya çıkarılabilmesi için mutlaka sonuca ulaştırılması gereği ifade edilen makalede, görüşmelerin, önce güç bölüşümü üzerindeki anlaşmanın nihai şeklini alması üzerine kurulduğu, daha zorlu olan güvenlik, Türk askerinin adadan ayrılmasıyla ilgili zamanlama, toprak ve emlak gibi konuların ise sonraya bırakıldığı bildirildi.
Müzakerelerin gelecek yıl sonuç vermemesi halinde, adanın Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklere ait iki ayrı devlete bölünmesinin söz konusu olacağı kaydedilen makalede, bu durumda her iki toplumun da çok daha büyük, adayı tümüyle içine alan turizm, finansal hizmetler ve yüksek eğitime dayalı ekonomik yapıya kavuşma fırsatını kaçırmış olacağı belirtildi.
KKTC ekonomisi Türkiye'ye bağımlı
Ekteki bir diğer makalede, KKTC'nin ekonomik durumu ele alındı ve KKTC ekonomisinin Türkiye'ye bağımlı olduğu öne sürüldü.
KKTC'deki büyük ve lüks otellere dikkat çekilen makalede, bu otellerin kapasitelerinin altında konuk ağırlamak zorunda kaldığı, 2008 yılının ocak-ağustos aylarında KKTC'yi çoğu Türkiye'den olmak üzere 700 bin turistin ziyaret ettiği belirtildi.
"Sayı uluslararası uçuşlara uygulanan yasakların kaldırılması halinde çok daha yüksek olabilir" denilen makalede, Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonlara son verilmesi yolundaki çabalarda çok yavaş ilerleme sağlanabilindiğine işaret edildi.
Bunun sonucunda KKTC ekonomisinin resesyona sürüklendiği öne sürülen makalede, bu ekonominin 2004-2005 döneminde yüzde 11-15 gibi rekor seviyelerde büyüdüğü kaydedildi.
Bu durumu KKTC'de o dönemde patlayan, ama kısa süreli olan tatil siteleri inşasına bağlayan gazete, Ankara'nın KKTC'ye bütçe açıklarının karşılanması için yılda 500 milyon dolara varan destek sağladığını yazdı.
40 bin öğrenci var
Eğitimin Kuzey Kıbrıs için önemli bir gelir kaynağı oluşturduğu da hatırlatılan makalede, çoğu Türkiye'den olmak üzere 40 bine yakın öğrencinin KKTC'deki özel üniversitelerde öğrenim gördüğü ifade edildi.
259 milyon euroluk AB mali yardım paketindeki fonların da nihayet akmaya başladığı belirtilen makalede, "Ancak işsizlik oranı hala yüksek. İşgücünün yüzde 35'i, KKTC hükümeti tarafından istihdam ediliyor. Yüzde 15'in üzerinde seyreden yıllık enflasyonla kazançlar ise eriyor" denildi.