FT: Türkiye yeni ekonomik ortaklıklar peşinde

Financial Times, Türkiye'nin yeni ekonomik ortaklık ve arayışlara yöneldiğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Financial Times Gazetesi, ABD Kongresi'nde onaylanan Ermeni tasarısının ardından, Türkiye - ABD ilişkilerinin zayıfladığını ve Türkiye'nin yeni ekonomik açılımlara yöneldiğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile röportaj yapan gazete, Çağlayan'ın "Şubat'ta ABD'ye yapılacak olan iki gezi iptal edildi. Bugüne kadar atılmış olan tüm adımlar donduruldu" yorumunu öne çıkardı.

Haberde, oylamadan sonra Türkiye'nin ABD ile olan savunma, enerji ve ticaret ilişkilerini dondurduğu belirtildi. Türk hükümetinin kamu kurum ve özel şirketlere ABD'ye ziyaretlerinin ertelenmesi tavsiyesinde bulunduğuna dikkat çeken Financial Times, bu tavsiyenin Türkiye'nin IMF ile ilgili kararından sonra yapıldığını kaydetti.

Haberde Türkiye'nin IMF kararıyla kendi ayakları üzerinde durma yolunu seçtiği ve bu kararın Türkiye'nin IMF ile devam eden 50 yıllık ilişkisi içinde aldığı en önemli karar olduğu ifade edildi.

Türkiye, başka ülkelerle model ortaklık kurmak istiyor

Türkiye'nin gözünü gelişmekte olan ülkelere diktiği belirtilen haberde, bu ülkelerle ABD Başkanı Barack Obama'nın önerdiği gibi 'model ortaklık' ilişkisi kurma yönünde adımlar attığı belirtildi. Çağlayan'ın "Bu ülkelerle olan ilişkilerimizde model ortaklık kapsamında faydalı adımların atılacağını umuyoruz" yorumuna yer verildi.

Gazete Ankara'nın yeni ekonomik arayışlar içinde olduğunu da duyurdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, bu ay Güney Kore enerji şirketiyle, Karadeniz kıyısında yeni bir nükleer platform yapılması için anlaşma imzaladığını kaydetti.

Türkiye'nin Rusya ile devam eden nükleer enerji ilişkisinin de hız kazandığına vurgu yapıldı. ABD Kongresindeki oylamadan bir gün sonra Türk diplomatların nükleer enerji konusunu görüşmek için Moskova'ya gittiğini, Mayıs'ta da Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev'in Türkiye'ye ziyaret planladığı belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir