FT: Türkiye'nin sancısı eksik muhalefet
İngiliz Financial Times'a göre, Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi/askeri/anayasal krizin tek nedeni etkili muhalefetin olmaması
İSTANBUL - İngiliz Financial Times'ta yer alan bir makalede, son dönemde Türkiye'de yaşanan ve AKP hükümeti ile Türk ordusu arasında yaşanan gerginlikle tırmanan ortamın en önemli nedeninin etkili bir muhalefetin eksikliği olarak gösteriliyor.
David Gardner imzasıyla çıkan makalede, muhalefet eksikliğinin Türkiye'yi bir krizden öteki krize savurduğu vurgulanırken, Atatürk çizgisinde olan ve kendilerini modern Türkiye'nin bekçisi olarak gören Kemalistler/laikler ile kendilerini Anadolu geleneklerine bağlı olarak tanımlayan ılımlı muhafazakar arasındaki gerginliğin Türkiye'yi yeni ve daha tehlikeli anayasal bir krize sürüklediğine dikkat çekiliyor.
Financial Times, Türkiye'de daha önce de askerlerin girişimleriyle dört hükümetin devrildiğini ve dört İslamcı partinin kapatıldığı hatırlatıyor ancak AKP ile oluşan yeni siyasi ortamın tüm geçmişte yaşananlardan farklı olduğunu öne sürülüyor.
Makalede AKP popülerlik tohumlarının daha ilk başta Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı döneminde atıldığı ifade ediliyor.
Erdoğan'ın karizmatik liderliğinin partiye pozitif katkı yaptığı belirtilirken AKP hükümeti döneminde edinilen kazanımların da bunu pekiştirdiği belirtiliyor. AB üyelik müzakerelerinin başlaması, Kürtler'in, Aleviler'in demokratik ve ve özgürlük haklarının tanınması için hükümetin attığı adımlar gibi başarıların AKP hükümeti hanesine yazıldığı vurgulanıyor.
Seçimlerde üst üste elde ettiği iki başarısının AKP hükümetine "seçimi biz kazandık, istediğimizi yaparız" düşüncesi getirdiği belirtilen makalede, bu bakış açısının AKP tabanına yayıldığı ve AKP'lilerin diğer partilere bu gözle baktıklarına dikkat çekiliyor. Makalede muhalefetin ordu ve yargıyı kışkırtmanın dışında bir politikasının bulunmadığı da savunuluyor.
Makalede CHP ve lideri Deniz Baykal'a da ağır eleştiriler getiriliyor ve CHP için Deniz Baykal'ın doğru bir lider olmadığının altı çiziliyor.