G-20'den 'ekonomiyi canlandırma' sözü
Zirvede ortak kanaat; dünyada ekonomik daralmanın artık sonuna gelindiği, kırılgan bir iyileşmenin başlayacağı yönünde…
LONDRA - G-20 ülkeleri maliye bakanları, küresel ekonomiyi ayağa kaldırmak için canlandırma önlemlerini sürdürme sözü verdiler.
İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya gelen G-20 ülkeleri maliye bakanları, yayınladıkları ortak bildiride, mali ve finansal politikaların, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en kötü ekonomik krizden sonra iktisadi durgunluğun ikiye katlanması olasılıklarını azaltmak için gerektiği sürece "genişlemeci" kalacağını bildirdiler.
Bildiride, mevcut krizi körüklemekle suçlanan prim geleneği hakkındaki endişeler vurgulanarak, bankacıların ölçüsüz ödemeleri üzerinde kısıtlamalara gidilmesi sözü de verildi.
G-20 ülkeleri maliye bakanları ayrıca, gelişmekte olan ülkelere uluslararası mali kuruluşlarda daha fazla söz hakkı verilmesi konusunda da fikir birliğine vardı.
Toplantıya ev sahipliği yapan İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, mali piyasaların dengelendiği ve küresel ekonominin yoluna girdiğini belirtirken, büyüme ve işlerin genel görünümü konusunda ihtiyatlı olmayı sürdürdükleri kaydetti.
"Daralmanın sonuna gelindi; kırılgan iyileşme başlayacak"
Öte yandan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Londra'daki Türk basını ile görüştü.
Ali Babacan, çalışma toplantılarında özellikle, uluslararası kuruluşların yönetimi, dünyadaki finans sisteminin daha yakından izlenmesi, takip edilmesi ve dünya finans sisteminin düzenlenmesi ile ilgili ortak bir duruş ortaya konabilmesi yönünde çeşitli konuların ele alındığını söyledi.
Babacan, en önemli konuların, mali istikrarı sağlamlaştırmak ve dünyada büyümeyi sağlayabilmek olduğuna işaret ettiği konuşmasında, bütün bu çalışmaların hedefinde de, bu iki konunun yer aldığını belirtti.
Devlet Bakanı Babacan, Türkiye'nin G-20 içinde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu ve aktif olarak tüm çalışmalara destek verdiğini söyledi.
İki gün süren toplantılarda, küresel ekonomik krizin genel bir değerlendirmesinin yapıldığını ve bu konuda ortak kanaatin ise dünyada ekonomik daralmanın artık sonuna gelindiği ancak, bundan sonra göreceli ve kırılgan bir iyileşmenin başlayacağı yönünde olduğunu dile getirdi.
Toplantıdaki izlenimlerini gazetecilerle paylaşan Babacan, Avrupa ekonomisi ile ilgili beklentilerin pek olumlu olmadığını söyleyerek, yaşanan toparlanma sürecinde, Avrupa'nın, Amerika ve Asya bölgelerinin gerisinde kalacak şekilde, çok daha yavaş bir toparlanma yaşayacağına da dikkat çekti.
Babacan ayrıca, Türkiye'nin, pek çok Avrupa ülkesine göre, önümüzdeki dönemde daha büyük bir performans göstereceğini de söyleyerek, IMF ve Dünya Bankası gibi birçok uluslararası kuruluşun da kanaatinin bu yönde olduğunu ifade etti.
"Söz söyleme yetkimiz artıyor"
Babacan, Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası kuruluşların yönetiminin de bundan sonra büyük önem taşıyacağına dikkati çekerek, "Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin bu kuruluşlardaki sesinin daha güçlü olması ve sesinin daha yüksek temsil edilmesi ortak karar olarak açıklandı" dedi.
Ali Babacan ayrıca, 2007'den itibaren yapılan girişimlerin sonucu olarak, Türkiye'nin hisselerinde artış olduğunu söyledi ve "Bundan sonraki yönetim ve temsil ile alakalı reformlarda, hem Dünya Bankası, Hem IMF'de, Türkiye'nin hissesi daha yüksek noktalara çıkacak. Hangi formülü uygularsanız, uygulayın, bu artık ortaya çıkıyor" dedi.
Babacan, son günlerde Türkiye'de sıklıkla tartışılan "demokratik açılım" konusuyla ilgili, meslektaşlarından bir soru alıp almadığının sorulması üzerine, toplantılarda, sadece ekonomi konuşulduğunu söyleyerek yanıt verdi.