G-8 dışişleri bakanları toplantısı başladı

Toplantıya Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu'nun da katılması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRİESTE - İtalya'nın Trieste kenti, G-8 ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısına ev sahipliği yapıyor.

Toplantı, ev sahibi İtalya'nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini tarafından Revoltella Müzesi'nde dün akşam konuk bakanlar onuruna verilen çalışma yemeğiyle başladı. Cumartesi gününe dek sürecek olan toplantının ana gündem maddesini, Afganistan ve Pakistan'da istikrarın sağlanması oluşturuluyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, dün La Stampa gazetesinde yayımladığı makalede, Afganistan ve Pakistan'da istikrarın sağlanmasının önemine işaret ederek, "Bu bölge ve Asya'nın kuzey doğu kesimi, nükleer silahlanmadan terörizm, radikalizm ve uyuşturucu ticaretine varana dek güvenliğimizi tehdit eden en önemli sorunları bünyesinde barındırmaktadır" dedi.

Frattini, Afganistan ve Pakistan'da istikrarın tesisi açısından bölgesel işbirliğinin büyük önem taşıdığına işaretle, bunu gerçekleştirme umuduyla G-8 toplantısına, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 30'a yakın ülkenin dışişleri bakanları ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin davet edilmiş olduğunu belirtti.

Trieste'deki toplantının ilk bölümü, bu sabah G-8 ülkelerinin dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleşecek. Akşam saatlerinde, Afganistan'da istikrarın sağlanması amacıyla komşu ülkeler, bölgesel aktörler ve uluslararası kuruluşların katılımıyla bölgesel işbirliğinin ele alınacağı oturuma ise G-8 dışındaki ülkelerin bakanları da katılacak. Cumartesi günkü oturumda da aynı konunun ele alınmasına devam edilecek.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu'nun da toplantıya katılmak üzere bugün Trieste'ye gelmesi bekleniyor.