G. Kıbrıs'ta Ruslar'ın kaybı büyük

Güney Kıbrıs'ta anlaşmaya varıldı. Güvencesiz mevduatlar ile Ruslar'ın kaylı büyük olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL- Güney Kıbrıs'ın, dün gece geçsaatlerde uluslararası kreditörlerle vardığı anlaşmaya göre,ülkenin ikinci büyük bankası kapatılacak ve aralarında varlıklıRusların hesaplarının da bulunduğu güvencesiz mevduatlar büyükzarara uğrayacak.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bunun karşılığında 10 milyar eurokurtarma yardımı alacak.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Cumhurbaşkanı NicosAnastasiades ile Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası veUluslararası Para Fonu başkanları arasında varılan son dakikaanlaşması, tanınan sürenin bitimine saatler kala sağlandı.
Euro bölgesi maliye bakanlarının hemen onayladığı anlaşmaya göre, Laiki adıyla bilinen Popular Bank of Cyprus tasfiye edilecek ve bu bankada bulunan 100,000 eurodan küçükhesaplar Bank of Cyprus'a aktarılarak bir "iyi banka"oluşturulacak.
Her iki bankada, AB yasaları uyarınca güvence kapsamınagirmeyen 100,000 euronun üzerindeki hesaplar ise dondurulacak veLaiki'nin borçlarının ödenmesi ve Bank of Cyprus'ungüçlendirilmesi için kullanılacak.
Bu uygulamayla Laiki kapanacak ve binlerce kişi işsizkalacak. Yetkililere göre, Laiki'nin büyük hissedarlarının hepsivarlıklarını kaybedecek. Bank of Cyprus hissedarları ise çokbüyük katkılar yapmak zorunda kalacak.
Bir AB sözcüsü, Rum bankalarındaki mevduatların hepsinikapsayan genel bir vergi uygulanmayacağını söyledi. Ancak iki büyük bankadaki büyük mevduat sahiplerinin uğrayacağı zarar, başta düşünülenden çok daha büyük olacak.
Rum Yönetimi'nin, yardımın ilk dilimini Maysı ayında alacağıbildirildi. 
Rum parlamentosu geçen hafta, tüm hesaplardan bellioranlarda vergi alınmasa yolundaki öneriyi reddetmişti.