G20 Zirvesi’nde büyüme ve istihdam kararlılığı

Avustralya’da düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda liderler beş yılda büyüme ve istihdamı artıracak politikaları uygulamayı taahhüt etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nın katılımcıları, zorluklara rağmen ekonomik büyümeyi sağlamak ve yeni istihdam yaratmak konusunda kararlı olduklarını belirtti. Toplantının sonuç bildirgesinde, katılımcı maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının, beş yıl içinde toplu gayrı safi yurt içi hasılayı (GSYH) yüzde 2’nin üzerine çıkarmak için gereken politikaları uygulamaya kararlı olduğu, bu politikaların küresel ekonomik faaliyetler çerçevesinde fazladan 2 trilyon dolar ve milyonlarca fazladan istihdam anlamına geldiği ifade edildi.

Kasım ayında düzenlenecek Brisbane Liderler Zirvesi’nin bir parçası olarak, her ülkenin kapsamlı bir büyüme stratejisi sunmasının bu hedefe ulaşmakta ilk adım olacağına işaret edilen bildirgede, “Reformların zor olduğunu biliyoruz ama ekonomik büyümeyi ve yeni istihdam alanlarını kazanmalıyız” denildi. G20 ülkelerinde yatırımı, ticareti, rekabeti ve istihdam imkanlarını artırmak için somut adımlar gerektiğine işaret edilen bildirgede, yatırımların, özellikle altyapı yatırımlarının artırılması konusunda karşılaşılan sorunların kapsamlı olarak ele alındığı, uygulanabilir politikalar ve düzenleyici çerçeveler oluşturarak, özel sektör yatırımlarının önündeki engelleri kaldırabilmek için yapılabilecek çok şey olduğu ifade edildi.

Bildirgeye göre, toplantıda para politikası temelinde küresel ekonomi de ele alındı. Katılımcılar, işbirliğini güçlendirmek, iletişimi artırmak ve mali piyasalarla ülke ekonomilerinde esneklik oluşturmak konusunda mutabık kaldı. Katılımcılar, Uluslararası Para Fonu (IMF) hakkında 2010 reformlarının onaylanması ve  bunun bir sonraki toplantıdan önce sağlanması için ABD’nin teşvik edilmesi gerektiğine de işaret etti. Sonuç bildirgesinde, ülke liderleri ve dışişleri bakanları kadar durumun “değişkenliği” nedeniyle maliye bakanlarının da Ukrayna’daki olayları izlediğine işaret edildi. Gelişmelerin ekonomik sonuçlar doğuracağının açık olduğu ifade edilen bildirgede, IMF’nin geçiş sürecindeki ülkelere yardım için en hazırlıklı kurum olmayı sürdürdüğü hatırlatıldı. Bildirgede, şirketlerin adil vergi paylarını ödemelerinin sağlanmasında somut gelişme sağlandığına da değinildi.

IMF Başkanı Lagarde: Kararlar memnun etti

IMF Başkanı Lagarde G-20 ülkelerinin Gayrı Safi Yurtiçi Hasılalarını (GSYH) artırma yönündeki kararlılıklarından memnuniyet duyduğunu belirtti. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, 22-23 Şubat tarihlerinde Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen G-20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası guvernörleri toplantısı sonunda yayımladığı açıklamada, zirvede alınan kararlardan memnun olduğunu bildirdi.

Babacan: Fed ve diğer merkez bankaları işbirliği yapmalı

G20 Toplantısı’na katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Fed ve diğer merkez bankalarının iş birliği içinde hareket etmesinin önemine işaret etti. Babacan, gelişmiş ülke merkez bankalarının hızlı bir şekilde likiditeyi daraltmaları durumunda, hem kendi ülkeleriiçin hem de küresel ekonomi için riskli olabileceğini belirtti. Ali Babacan, “Avrupa Merkez Bankası’nın yakın bir zamanda böyle bir adım atma ihtimali zayıf görünüyor. ABD Merkez Bankası (Fed) aslında yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Aşırıgenişlemeci politikayı yavaş yavaş, basamak basamak terk ediyor. Dolayısıyla bu konuda da uyarılar yapılıyor. Kendilerine, ‘dikkatli olun, zamanlaması ve miktarını iyi ayarlayın, sadece Amerikan ekonomisine değil, tüm dünyaya bakın’ diye de uyarılaryapılıyor. Bu sadece Uluslararası Para Fonu’nun uyarıları ile kalmadı, G20 sonuç bildirgesine de yansımış oldu.” Fed ve diğer merkez bankalarının iş birliği içinde hareket etmesinin önemine işaret eden Babacan, Fed Başkanı ile yaptığı görüşmede, ülkeler merkezbankaları arası diyalogun önemli olduğunu ifade ettiğini anlattı. Ali Babacan, G20 toplantılarında, herkesin bir masa etrafında birbirleriyle rahat konuşabilmesini sağlandığını belirtti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir