G20'de Trump çıkmazı

Dünya liderleri G20 toplantısında ABD'yi Paris anlaşmasından çeken Trump ile ticaret ve iklim konusunda zorlu görüşmeler yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın önde gelen ekonomilerinin liderleri, bugün Hamburg'da başlayan G20 zirve toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ile iklim değişimi ve ticaret konularında zorlu görüşmelere girişecekler.

Zirve, Trump'ın "Önce Amerika" politikası yüzünden Avrupa ile Çin'in yakınlaştığı bir ortamda ve küresel jeopolitik görünümde önemli kaymaların görüldüğü bir zamanda yapılıyor.

G20 Lider Zirvesi protestoların gölgesinde başladıG20 Lider Zirvesi protestoların gölgesinde başladı

Trump'ın bugün öğleden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilk kez yüz yüze geleceği görüşme, Amerikan istihbarat kurumlarının Rusya'nın 2016 Amerikan seçimlerine müdahale ettiği açıklamasından dolayı çok dikkatle izlenecek.

Washington, bu hafta başında bir kıtalararası balistik füze fırlatan Kuzey Kore'yi dizginlemesi için Çin'e baskı yapıyor. Trump, aksi halde bazı ticaret önlemleriyle cezalandırma tehdidinde bulunduğu Çin'in Devlet Başkanı Xi Jinping ile de görüşecek.

Merkel'e zor görev

Ev sahibi Almanya Başbakanı Angela Merkel ise G20 liderlerini ticaret, iklim ve göç konularında ortak bir görüşe ikna etmek gibi zor bir görevi üstleniyor.

Çevre örgütü Greenpeace'ten Jennifer Morgan, "Ev sahibi olarak Merkel, birlik sağlama uğruna amaçları feda etmemeli. 195 ülkenin 2015'te Paris'te kabul ettiği anlaşmayı uygulayacak hatta daha da ötesine gidecek bir iklim eylemine bağlılığın G19 tarafından benimsenmesi lazım" dedi.

Trump, ABD'yi Paris anlaşmasından çekme kararı vermişti.

'İnandırıcılık sorunu yaratabilir'

Endonezya Maliye bakanı Sri Mulyani Indrawati Reuters'a verdiği mülakatta, "Merkel'in gözetmesi gereken çok hassas bir denge var. Çünkü kavgacı bir tavır, G20 arasındaki işbirliği hakkında daha da olumsuz bir inandırıcılık sorunu yaratabilir" dedi.

Bir Alman yetkili, cumartesi günü zirvenin sone ermesinden önce anlaşmazlıkların çözülmesi için müzakere heyetlerinin gece gündüz çalışmak zorunda olduklarını söyledi.

Ticaret konusunda konuşan kaynaklar, Washington'un Trump'ın mayıs ayında Sicilya'da yaptığı bir konuşmada desteklediği korumacılık karşıtı ifadelerden tekrar uzaklaştığını söylediler.

Ticaret konusundaki tehlikenin, ABD'nin Soğuk Savaş yıllarından kalma bir yasayı kullanarak ulusal güvenlik nedenleriyle çelik ithalatını sınırlaması ve böyle bir adımın hem Çin hem de Avrupa ülkelerine darbe vurması olduğu belirtiliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel dün, böyle bir gelişmenin Atlantik'in iki yakası arasında bir ticaret savaşına yol açabileceğini söyledi.

Liderlerin bugün Hamburg'a varış saatlerinde polis, siyah giysiler içinde zirveyi protesto eden bin kadar göstericiye tazyikli su ile müdahale etti. Göstericiler, "Cehenneme Hoş Geldiniz" sloganıyla düzenledikleri gösteriler sırasında polise şişe fırlattılar.

Bugün terörizm, küresel ekonomi ve iklim konularındaki görüşmeleri tamamlayacak olan liderler, eşlerinin de katılacağı akşam yemeğinde bir araya gelecekler.