Garanti verilene kadar ayrılmayacağım

Wikileaks sitesi aracılığıyla gizli diplomatik yazışmaları tüm dünyaya açıklayan Julian Assange, İngiltere'den Ekvador'a güvenli geçiş garantisi verilinceye kadar sığındığı Ekvador Büyükelçiliği'nden ayrılmayacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - ABD'ye ait gizli diplomatik yazışmaları kurucusu olduğu Wikileaks sitesi aracılığıyla tüm dünyaya açıklayan Julian Assange, İngiltere'deki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmasının üzerinden bir yıl geçti.

Küçük bir gazeteci topluluğuna, büyükelçiliğe sığınışının birinci yıl dönümü dolayısıyla konuşan Assange, İngiltere hükümetinden Ekvador'a güvenli geçiş yapabileceğine ilişkin bilgi veya garanti gelene kadar buradan ayrılmayacağını söyledi.

Basında, Wikileaks belgeleri olarak adlandırılan gizli belgeleri 2010'da açıklamasının ardından, yine aynı yıl Assange hakkında İsveç'te iki kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla dava açılmıştı.

İngiltere'de bulunduğu sırada ortaya atılan bu iddiaları reddeden Assange, İsveç tarafından açılan iade davasına karşı sürdürdüğü 2 yıl süren hukuk mücadelesini kaybetmişti. Assange, tüm hukuki yolların tükenmesi üzerine İsveç'e iade edilmemek için Haziran 2012'de kendisine sığınma hakkı veren Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne kaçarak hayatını burada sürdürmeye başladı.

Halen Avustralya vatandaşı olan Assange, İsveç'e giderek yargılanması durumunda cinsel saldırı davasından beraat etse bile İsveçli yetkililerce ABD'ye gönderileceği endişesiyle bu ülkeye iade edilmesine karşı çıkıyor.

Assange, İngiltere'deki ünlü Harrods mağazası yakınındaki bir binanın zemin katındaki dairede bulunan büyükelçilikten dışarı çıkması halinde İngiliz polisi tarafından tutuklanarak İsveç'e iade edilecek.

İngiliz polisinin verdiği bilgiye göre, Assange'ın günde 24 saat izlenerek, büyükelçilikten çıkması halinde yakalanması operasyonunun İngiltere'ye Mayıs ayına kadarki maliyeti 3,8 milyon sterline (yaklaşık 11,2 milyon TL) ulaşmış bulunuyor.

Solgun olan benzinin daha açıldığı görülen ve konuşurken boğazından oldukça güçlü bir hırıltı geldiği gözlenen Assange, bir yıldan beri dışarıya çıkmamış olmasının üzerinde fiziki zararları bulunduğunu kabul etti. Ancak sağlığının kötü olduğu ve göğüs şikayetleri bulunduğu yönündeki haberleri "akciğergate" diye niteleyerek reddeden Assange, bir destekçisinin kendisine hediye ettiği yürüme bandı üzerinde düzenli egzersiz yaptığını ve yoğun ışık veren bir lambayı kullanarak doğal ışık alamama sorununu gidermeye çalıştığını anlattı.

Nadiren büyükelçiliğin balkonunda Wikileaks'i destekleyen göstericilere seslenmesinin dışında bir yıldan beri dışarıya çıkmadığını belirten Assange "Bir yıldan beri hiç güneş ışığı almadım. Bu tabii ki tehlikeli çünkü raşitizm olabilirsiniz. Buradaki fiziki şartlar elbette zor. Bu doğal olmayan bir çevre ve bu nedenle sağlıklı kalmak dikkat gerektiriyor" dedi.