Gazprom Çinli dev ile anlaştı

Gazprom ile Çin petrol şirketi CNPC arasında doğalgaz anlaşması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
ANKARA  - Rus doğalgaz şirketi Gazprom ile Çin petrol şirketi CNPC 2013 sonuna kadar Rus gazının tedarikinin devamına yönelik sözleşmeyi imzalama niyetlerini karşılıklı olarak teyit etti.
Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev ile CNPC Direktörler Kurulu Başkanı Jiang Jiemin ve CNPC Başkan Yardımcısı Wang Dongjin arasındaki çalışma toplantılarının Çin'in Başkenti Pekin'de gerçekleştiği belirtildi.
Toplantılarda, Gazprom ile CNPC'nin Rus doğalgazının doğu hattından tedarikine yönelik müzakereleri hızlandırma kararı aldığı kaydedilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
''Müzakerelerin odağında, 2013 yılı sonuna dek geçerli olacak bir doğalgaz alım-satım anlaşması imzalanması yer alıyor. Belirtilen tarih, başkanlığını Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı Wang Qishan'ın yürüttüğü Rusya-Çin Enerji İşbirliği Hükümetlerarası Komisyonu kararına göre belirlendi. Taraflar, Rus doğalgazının Çin'e yönelik sevkıyatına ilişkin olarak, tedarik edilen doğalgaz miktarı, doğalgaz tedarikinin başlangıç tarihi ve süresi, Rusya-Çin sınırında doğalgazın teslimat noktası ve sair koşullar gibi daha önce üzerinde uzlaşılmış bulunan parametreleri teyit etti. Sevkıyatın diğer koşulları üzerinde bir an önce uzlaşmaya varılabilmesi için müzakereler uzmanlar düzeyinde sürdürülecek.''
Açıklamada, tarafların başta Vladivostok-LNG Projesi'ndeki olası etkileşim olmak üzere, LNG alanındaki işbirliği olanaklarını da değerlendirdiğinin altı çizildi.
 
68 milyar metreküplük doğalgaz tedariki müzakere ediliyor
 
Çin'de petrol alanında faaliyet gösteren en büyük devlet şirketi olan CNPC, Gazprom ile 14 Ekim 2004'te Rusya'dan Çin'e Gazprom aracılığı ile doğalgaz sevkıyatına ilişkin konuları da kapsayan Stratejik İşbirliği Anlaşması'nı imzalamıştı.
Bunun ardından, 2009 yılı Ekim ayında, Gazprom ile CNPC, Rusya'dan Çin'e doğalgaz tedariki alanında ana hüküm ve şartları belirleyen Çerçeve Anlaşma'ya imza atmış, Aralık 2012'de ise Rusya'dan Çin'e Doğalgaz Tedariki Anlaşması Ana Başlıkları imzalanmıştı. Gazprom ile CNPC halen Rusya'dan Çin Halk Cumhuriyeti'ne yıllık yaklaşık 68 milyar metreküp doğalgaz sevkıyatı öngören tedarik projelerinin ticari parametrelerini müzakere ediyor.