Gazprom, Güney Akım'ı Avusturya'ya uzatıyor

Gazprom ile OMW arasında Güney Akım boru hattının Avusturya kesiminin gerçekleştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rus enerji devi Gazprom ile Avusturyalı enerji şirketi OMW arasında Güney Akım doğal gaz boru hattının Avusturya kesiminin gerçekleştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.Yıllık 32 milyar metreküp kapasiteli hattın Avusturya kesiminin inşaatı için gerekli tüm izinlerin 2015 yılı sonuna dek alınması ve doğalgaz sevkiyatının 2017'de başlaması öngörülüyor.

Anlaşma, Gazprom Genel Merkezinde Gazprom İdare Kurulu Başkanı Aleksey Miller ile OMV Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Gerhard Roiss tarafından imzalandı.

Mutabakat zaptı ayrıca Gazprom'un Orta Avrupa Doğalgaz Ticaret Merkezi'ne katılımına ve OMV'nin Avusturya arz güvenliğini artırmak için Gazprom'a depolama kapasitesi sağlamasına ilişkin hükümler içeriyor.  

Rus gazının Karadeniz'in altından Orta Avrupa'ya iletecek Güney Akım projesiyle, Ukrayna'nın devre dışı bırakılarak Avrupa'ya Bulgaristan üzerinden gaz taşınması planlanıyor.  

ABD, Rusya'nın "Cenevre'deki taahhütleri sonrasında Ukrayna'daki tansiyonu düşürecek somut adımlar atmaması ve provokatif eylemlerde bulunması" nedeniyle, 7 Rus hükümet yetkilisi ile Putin'in yakın çevresiyle bağlantılı 17 şirkete yaptırımlar getirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir