Gazprom, Irak'ın kuzeyinde işbirliğini genişletiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rus enerji şirketi Gazprom, Irak'ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile bölgedeki çalışmalarını genişletme konularını görüştüğünü bildirdi.

Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Gazprom Başkanı Aleksey Miller'in, IKBY Başkanı Mesut Barzani ile St. Petersburg'da yaptığı görüşmede bölgedeki petrol ve doğalgaz yataklarının araştırılması ve  işletilmesi olanaklarının geliştirilmesi konusunu ele aldıkları kaydedildi.

Rusya'nın Gazprom şirketinin yan kuruluşu olan "Gazprom Neft" şirketi 2012 yılında Irak'ta petrol ve doğalgaz yataklarının araştırılması ve işletilmesinin öngören iki projeye dahil oldu.

Şirket IKBY ile bölgede yer alan ve araştırma tetkik çalışmalarının devam ettiği ve ilk üretimin 2015 yılında yapılması planlanan Garmian ve Şakal rezervlerine ilişkin "Üretim Paylaşım Anlaşması" imzaladı. Gazprom Neft şirketinin Garmian rezervinde yüzde 40, Şakal rezervinde ise yüzde 80 payı bulunuyor. 

Garmian ve Şakal yataklarının her birinde 500 milyon tondan fazla petrol bulunduğu belirtiliyor.

"Gazprom Neft" bölgesel yönetim ile 2013 yılında, 100 milyon ton rezerve sahip Helepçe yatağının işletilmesine ilişkin bir "Üretim Paylaşım Anlaşması" daha imzaladı.
 

Irak Merkezi Yönetimi - IKYB çekişmesi
IKBY'nin yabancı ülkeler ile doğrudan anlaşma imzalaması, daha önceleri bölge kaynaklarından gelir sağlayan Irak merkezi yönetiminde rahatsızlığa neden oluyor. Irak yönetimi ülkede faaliyet gösteren ve hem IKBY hem de Irak yönetimiyle anlaşma imzalayan petrol şirketlerine itirazlarını bildiriyor.

Irak yönetimi Fransız Total şirketinin IKBY bölgesindeki Taza, Harir ve Safen yataklarından pay alması üzerine , şirkete ya bu projelerden çıkması ya da Irak'taki Halfaya projesindeki hisselerini satması gerektiğini belirtti. Her iki bölgede de projeleri bulunan Gazprom Neft şirketinin ise ne IKBY ne de Irak merkezi yönetiminden bir itirazla karşılaşmadığı kaydediliyor.