Gazprom'dan Ukrayna'ya uyarı

Gazprom, kendisine danışmadan boru hatlarını modernleştirme planlarını hayata geçirmemesini istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rus Gazprom şirketi, Ukrayna'dan kendisine danışmadan boru hatlarını modernleştirme planlarını hayata geçirmemesi uyarısında bulundu.

Gazprom Ulaştırma Bölümü Başkanı Oleg Aksyutin dün gece yaptığı yazılı açıklamada, "Ukrayna boru hatlarında onaylanmamış değişiklikler sadece Avrupa'ya gaz akışını değil, aynı zamanda Rusya ve Orta Asya'daki gaz üretim sürecini de olumsuz yönden etkiler. Ayrıca tüm Avrasya için hesapta tahmin edilemeyecek sonuçlara yol açabilir" dedi.

Ukrayna, AB'ye Sovyetler Birliği döneminden kalan doğal gaz boru hatlarının modernizasyonu ve kapasitesinin artırımı için yardım çağrısında bulunmuştu. Bu öneri Rusya'nın tepkisini çekerken, Başbakan Vladimir Putin Rusya'nın çıkarlarının göz ardı edilmesi halinde AB ile ilişkileri yeniden gözden geçirecekleri uyarısında bulunmuştu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki ilişkiler uzun bir süredir gaz fiyatları ve gaz ödemeleri yüzünden sıkıntılı bir süreç yaşıyor.

Avrupa'nın gaz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Gazprom, Avrupa'ya sattığı gazın yüzde 80'ini Ukrayna'daki boru hatları üzerinden gönderiyor.