Gazze'nin yeniden imarı masaya yatırıldı

Babacan, Türkiye'nin Gazze için bugüne kadar gerek devlet, gerekse özel kuruluşlar kanalıyla 43 milyon dolar yardım topladığını, bunun dışında 50 milyon dolar ek yardımda bulunacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ŞARM EL ŞEYH  -  Gazze'nin yeniden imarına ilişkin uluslararası konferans Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde başladı.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil ettiği konferansın açılışını Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yaptı.

Mübarek, aralarında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton'ın da bulunduğu 45 kadar ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı konferansın açılış konuşmasında, İsrail ile Filistin arasında bir ateşkese ulaşmanın öncelikli olacağını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Gazze'de olduğu gibi savaşlarda en büyük bedeli masum insanların ödediğini vurguladığı konuşmasında, "Biz BM olarak sosyal ve ekonomik programları başlatıyoruz. Bu, yeniden inşanın ilk adımı. Sınır geçişlerinin mutlaka düzenlenmesi lazım. Yardım görevlileri içeri girmekte zorluk yaşıyor" dedi.

ABD'nin tam desteği olmadan bir şey yapılamayacağını kaydeden Ban, İsrail'in de sorunun çözümü için gereken desteği göstermesini istedi.

Hamas'ın temsilen kimsenin davet edilmediği konferansta bağışçılardan en az 2,8 milyar dolar toplanması planlanıyor.

Türkiye'den 50 milyon dolar ek yardım

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin Gazze için bugüne kadar gerek devlet, gerekse özel kuruluşlar kanalıyla 43 milyon dolar yardım topladığını, bunun dışında 50 milyon dolar ek yardımda bulunacağını açıkladı.

Türkiye, bağımsız Filistin devletinin kurulması sürecine destek amacıyla 2007 yılında Paris'te yapılan bağışçı ülkeler toplantısında 150 milyon dolar taahhütte bulunmuştu.

Konferansta konuşan Babacan, Türkiye'nin Mısır'ın bölgede barış ve istikrara yönelik katkılarına destek verdiğini belirterek, Filistin sorununun çözümü için, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde birbirinin varlığını tanıyan, yan yana iki devleti temel alan, barış sürecinin yeniden hayata geçirilmesi gereğine işaret etti.

"Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma da birinci önceliktir. Filistinli grupların aralarındaki uzlaşmazlıkları bir an önce sona erdirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu bağlamda Filistinli gruplar arasında geçtiğimiz hafta sağlanan uzlaşmayı destekliyoruz" diyen Babacan, bu anlaşmazlıkların Filistin halkına ve bağımsızlık ruhuna büyük  zarar verdiğini kaydetti.

Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile ikili bir görüşme de gerçekleştiren Babacan,  görüşmede, "Filistinliler arası uzlaşmazlığın giderilmesi konusunda Mısır'ın çabalarını destekliyoruz. Arap aleminin de bir bütün olarak hareket etmesi, Filistin sorununun çözümü için elzemdir" diye konuştu.

Hamas, konferansa çağrılmamasını eleştirdi

Hamas hükümeti, konferansa temsilcilerinin çağrılmamasını eleştirdi.

Hamas hükümetinin sözcüsü Tahir El Nunu, Filistin hükümeti olarak Gazze'nin imarı için atılacak her adımı takdir ederek, memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederken, "Ancak yapılacak yardımlara karşılık Filistin halkının haklarından vazgeçmemesi gerekir. Konferanstan önce ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'un yaptığı açıklamalar, Filistin iç diyalog çabalarının sabote edilmesi girişiminden başka bir şey değildir" dedi.

Konferansta Filistin tarafını Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Selam Feyyad ile diğer El Fetihli üyeler temsil ediyor.