Gecikmenin maliyeti 4 milyar doları bulabilir

Kazakistan'ın önemli petrol sahası Kashagan'da petrol ve doğalgaz boru hatlarının değiştirilmesi ve üretime yeniden başlanabilmesi 4 milyar dolara malolacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASTANA - Kazakistan'ın önemli petrol sahası Kashagan'da 200 kilometreyi bulan petrol ve doğalgaz boru hatlarının değiştirilmesi ve üretime yeniden başlanabilmesinin maliyetinin 4 milyar doları bulabileceği bildirildi.

İngiliz Financial Times gazetesinin Kazakistan hükümetine dayandırarak verdiği habere göre, denizden karaya bağlanan boruların değiştirilmesi ve üretime yeniden başlanması 1,6 milyar ila 3,6 milyar dolar arasında maliyete yol açacak.

Kashagan'da üretime başlanabilmesi 2017'ye kadar gecikecek

Kashagan Konsorsiyumu'nu temsil eden Kuzey Hazar Operasyonu Şirketi'nin (NCOC) boru hatlarının hatlarının sülfür ve yüksek basınca dayanıklı olmasına dikkat edeceği göz önünde bulundurulduğunda maliyetin 4 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor.

Uzmanlara göre boruların değiştirilmesi 2016 sonbaharını bulabilecekken,  borulara uygulanacak kış testleriyle birlikte bu süre daha da uzayacak ve Kashagan'da üretime başlanabilmesi 2017'ye kadar gecikecek.

Kashagan Projesi

ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, Hazar Denizi açıklarında 2000 yılında keşfedilen Kashagan, dünya genelinde son 35 yılda bulunan en geniş petrol sahası olma özelliğini taşıyor.

Kashagan petrolünü çıkaran konsorsiyumu temsil eden NCOC'da Kazmunay Gaz, İtalyan ENI, Hollanda merkezli Royal Dutch Shell, Amerikan Exxon Mobil ve Fransız Total şirketlerinin her birinin yüzde 16,8'er hissesi bulunuyor. Japon Impex'in de konsorsiyumda yüzde 7,56 hissesi mevcut. Kazmunay Gaz'ın, Eylül 2013'te  Kashagan Projesi'nden ayrılan Amerikan petrol şirketi Conoco Phillips'ten satın aldığı hisseyi 5 milyar dolara sattığı Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ise projeye daha sonra dahil olmuştu.

Petrolün denizin yaklaşık 4 bin metre derinliğinden elde edildiği Kashagan'da üretim, boru hatlarındaki sızıntılar nedeniyle 24 Eylül 2013'te durmuştu.

2001 yılında başlanan ve bugüne kadar 50 milyar dolara yakın yatırım yapılan Kashagan Projesi'nde yeniden üretime başlanmasının 2017'yi bulabileceği belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir