Gelişen ülkelerden 735 milyar dolar çıktı

Geride kalan 2015'te gelişmekte olan ülke piyasalarından yaklaşık 735 milyar dolarlık sermaye çıkışının yaşandığı ortaya çıktı. Bu son 15 yılda yaşanan en büyük sermaye çıkışı olarak kayıtlara geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp / dunya.com

Gelişen ülke piyasaları 2015'te son 15 yılın en büyük sermaye çıkışına sahne oldu.  

Washington merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) hazırladığı raporda gelişmekte olan ülkelerden 735 milyar dolar sermaye çıkışı yaşandı. IIF 2016'da gelişen ülke piyasalarından 348 milyar dolarlık sermaye çıkabileceği tahmininde bulundu. 

En büyük kaybeden Çin 

Gelişen ülke piyasalarının en büyük kaybedeni ise Çin oldu.  Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'den yaklaşık 676 milyar dolar sermaye ülke dışına çıktı. 

Çin ekonomik büyümesindeki yavaşlama kaygılarının tetiklediği satış dalgasıyla ülkeden sermaye çıkışı 2015'in son çeyreğinde hız kazandı. 

'Kan kaybı durmayacak'

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün hazırladığı raporda, " Kan kaybı yakın bir gelecekte durmayacak gibi görünüyor. Çin para birimi yuan ve piyasalarında yaşanan dalgalanmayı durdurmak için gerekli önlemleri almazsa büyük sermaye çıkışı yaşamaya devam edecek" denildi. 

1 yılda yüzde 5,5 düştü

Uzmanlara göre Çin Yuanında son bir yıldaki yüzde 5,5 oranındaki değer kaybı ülkeden para çıkışının ana nedeni oldu. 

Çin Merkez Bankası (PBoC) geçtiğimiz ağustos ayında 200 milyar dolarlık sermaye çıkışının ardından sürpriz bir hamleyle devalüasyona gitmişti. Sermaye çıkışını frenlemek için ülkeden para çıkışlarına bir  sınırlama getirilmişti. Çin'de vatandaşlar yıllık  en fazla 50 bin dolar para çıkışı yapabiliyor. 

Ekonomistler 2016'nın sonunda yuanın yüzde 3 değer kaybedeceğini öngörüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir