Gelişmekte olan ülkelerin derdi aynı politikaları farklı

Fed'in tahvil alım programında kademeli olarak çıkışının duyurduğu 21 Mayıs tarihinden itibaren Hindistan, Brezilya ve Türkiye birbirinden farklı politikalarla çıkışın olumsuz etkilerinden korunmaya çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin parasal genişlemeden çıkışa ilişkin açıklamalarını yaptığın 21 Mayıs tarihinin bir gün öncesinden, 29 Ağustos tarihine kadar olan 3 aylık sürede ABD doları Türk Lirası karşısında yüzde 10,3 değer kazandı.

Fed’in parasal genişlemeden çıkış planının gelişmekte olan piyasalar üzerindeki olumsuz etkisiyle 20 Mayıs-28 Ağustos tarihleri arasında Brezilya Reali dolar karşısında yüzde 15,2, Hindistan Rupisi de dolar karşısında yüzde 25 değer kaybetti.

Türkiye Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 23 Temmuz'da gerçekleştirdiği toplantıda borç verme faiz oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 6,50'den yüzde 7,25'e yükseltirken, yüzde 4,50 olan politika faizini ve yüzde 3,50 olan gecelik borçlanma faizini (faiz koridorunun alt bandı) değiştirmedi.

Brezilya Merkez Bankası döviz piyasasındaki volatiliteyi azaltmak ve likiditeyi garantilemek için 60 milyar dolarlık müdahale programı başlattı. Programa göre pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri, günlük 500 milyon dolarlık döviz swap, cuma günleri de 1 milyar dolarlık kredi limiti ihalesi düzenlenecek. İhalelerde dolar yükümlülükleri bulunan şirket ve bireylerin korunması amaçlanıyor.

Hindistan da, 21 Mayıs tarihinde Fed’in tahvil alım programını kademeli olarak sonlandıracağını açıklamasının ardından olumsuz etkilenen gelişmekte olan piyasalardan birisi olarak öne çıktı.