Gökdelenler şehri evsizlerle dolu

Son 11 yılda New York'taki evsizlerin sayısı yüzde 61 artarak 50 binin üzerine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK -  ABD'deki refah ve ekonomik gücün sembolü olarak bilinen New York eyaletinde, son 11 yılda yüzde 61 artan evsiz sayısı 50 binin üzerine çıktı. Evsizlerin yarısını Afrika ve Latin Amerika kökenliler oluşturuyor. 

Kış aylarının geride kalmasıyla New York sokaklarındaki evsizlerin varlığı daha fazla hissedilir oldu. 

750 bin civarında evsizin yaşadığı tahmin edilen ABD'de, bu kimselerin yarısı derme çatma barınaklarda kalırken geri kalanı sokak, köprü altı ve tren istasyonu gibi yerlerde sabahlıyor.

New York ve çevresindeki evsizlerin sayısı ise 1930'lardan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Evsizler Koalisyonu kurumunun verilerine göre sadece New York sokaklarında 50 bin 100 evsiz yaşıyor. Bunların 12 bini ailelerden, 21 bini çocuklardan oluşuyor. Evsiz sayısı 2002-2013 döneminde yüzde 61 artış kaydetti. 

Amerikan Seçim bürosunun resmi internet sayfasındaki analizler, New York'taki evsizlerin son dönemdeki artış sebeplerini, barınma masrfları ve kiraların ödenmesindeki güçlüklere bağlıyor. Diğer nedenler arasında, mahkeme kararı ile evden çıkarılma, evin kalabalık oluşu ve aile içi şiddet gibi durumlar gösteriliyor. 

New York sokaklarındaki her beş evsizden dördünü erkekler oluştururken, bu kimselerin çoğunda zamanla ruhsal bozukluklar başladığı gözleniyor.