Google laboratuvarları yarınımızı hazırlıyor

Dünyanın en yaratıcı şirketlerinin başında gelen Google, Sergey Brin'in yenilikçilik tutkusuyla yarının devrim yaratacak ürünlerini geliştiriyor. Sürücüsü olmayan otomobil; bilgisayar-gözlük, akıllı saat, uzay asansörü bunlardan sadece bazıları.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Didem ERYAR ÜNLÜ
 
İSTANBUL - Google'ın ABD'den sonraki en büyük araştırma merkezi Zürih'te. Zürih laboratuarlarında 800 mühendis çalışıyor. Onlar kendilerine "Zoogler" ismini veriyorlar. 
2011'de şirket yönetimine geçen kurucu ortaklardan Sergey Brin, kendi farkını tam da bu noktada ortaya koyuyor. Gereksiz olduğunu düşündüğü yaklaşık 10 iş kolunu kapatan Page, bunun yerine çok önemli inovasyonlara odaklanıyor. Sürücüsü olmayan otomobil; bilgisayar-gözlük, akıllı saat, uzay asansörü bunlardan bazıları.
Bu ürünlerin bazılarını 2013 içinde göreceğiz. Diğerleri içinse 2015'i ve sonrasını beklememiz gerekecek. 
Geçtiğimiz günlerde Google'ın Zürih'teki laboratuarlarına giren Fransız Capital dergisi, şirketin hazırladığı sürprizleri bakın nasıl anlatıyor:
 
* 2013'te: Sesli rehber; ücretsiz stüdyo
 
-  Field Trip: Google Earth'ü yaratan John Hanke, İsrail'de tatil yaptığı sırada bir yeniliğe daha imza attı: Field Trip (Saha Gezisi). Akıllı telefonlar için bir uygulama olan Field Trip, yolculuğunuz sırasında, yakınlarda bulunan tarihi eserleri, turistik alanları haber veren bir tür sesli rehber. Bilgiler, ister telefondan okunuyor; ister kulaklıkla dinleniyor. ABD pazarında Android telefonlarda kullanılmaya başlayan bu uygulama, iPhone ve Avrupa'da 2013 içinde kullanılmaya başlayacak. 
 
- Ücretsiz TV stüdyosu: Kim kendi TV kanalını yaratmak istemez ki? Google'ın video ortağı YouTube bugün dünya genelindeki amatör sanatçılara kendi kliplerini çekme ve tüm dünyaya yayma şansı veriyor. Yarın ise kendi programlarını profesyonel kalitede çekebilecekleri ücretsiz stüdyolar gerçek olacak. Bunlardan ilki Londra'da açıldı bile. Önümüzdeki aylarda Avrupa'da yenileri açılacak. Bu projeye imza atan isim Terminator 3, Basic Instinct 2 gibi filmlerin prodüktörlüğünü yapan ve bugün Google bünyesinde çalışan David Ripert. 
 
* 2015'e kadar: Bilgisayar-gözlük,akıllı saat
 
- Bilgisayar-gözlük: Google Glass adını taşıyan bilgisayar-gözlükler 2014 yılından itibaren piyasaya sunulacak. Normal bir gözlük gibi yüze takılan bu cihazların camlarında e-maillerimizden, web sayfalarına kadar herşeyi görebileceğiz. Sesli bir uyarı ile, gözlük camında görüntü veya video yer alabilecek. Gözlük-bilgisayar ile iletişim halindeki bir yüzük veya bileklik sayesinde, tek bir parmak hareketiyle, web sitelerinde gezmek veya farklı cihazları bilgisayara bağlamak mümkün olabilecek. 
 
- Akıllı saat: 2012 yılının Ekim ayında ABD Patent Ofisi tarafından yayımlanan belgede Google, Akıllı Saat kavramını ortaya koydu. İnternete bağlı olan bu saat, hem e-maillerinizi gösteriyor, hem de harita üzerinde konumunuzu belirliyor. Hatta bir kahve paketinin önünde durduğunuzda, kahvenin fiyatını, ağırlığını ve diğer tüm özelliklerini bu saatte okumak mümkün oluyor.
 
* 2015'ten sonra: Sürücüsüz otomobil, uzay asansörü
 
- Google Car: Google'ın sürücüsü olmayan otomobili Google Car, 2017 yılından itibaren caddelere çıkmaya hazırlanıyor. Nevada'dan sonra California da, bu otomobile izin çıkmış durumda. Her tarafında radar ve alıcıların bulunduğu otomobil, aynı zamanda bir GPS'e sahip. Google Car bugüne kadar hiç kaza yapmadan tam 80 bin kilometre yol katetti. 
 
- Uzay asansörü: San Francisco yakınlarında bulunan, fakat tam yeri sır gibi saklanan Google X laboratuarında sadece robotlar çalışıyor. Bu laboratuarın en çılgın projesi ise uzay asansörü. Bu asansörün hedefi dünyayı uzayda belirlenecek bir noktaya bağlamak. Bu sayede uzaya uydu yerleştirmek çok daha ucuza gelecek.