Gori kentine girişe izin verilmiyor

Gürcistan'ın doğusu ile batısını birbirine bağlayan güzergah üzerindeki Gori kentine giriş, Rus zırhlı ve tanklarınca engelleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GORİ - Rus askerleri ve zırhlılarının hala Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunurken, Rus Ordusu'nun denetimindeki Gori kentine girişe hala izin verilmiyor.

Bölgedeki gazeteciler, ayrılıkçı Güney Osetya yakınlarında yer alan ve Gürcistan'ın doğusu ile batısını birbirine bağlayan güzergah üzerindeki stratejik Gori kentine girişin Rus zırhlı ve tanklarınca engellendiğini belirttiler. Başkent Tiflis'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki İgoyeti'de 30 milimetrelik toplara sahip Rus tanklarının bulunduğunu ve kimi Rus askerlerinin Gori'yi Tiflis'e bağlayan yolun kenarlarına çukurlar kazdıklarını belirten basın mensupları, bununla birlikte bu kesimde araç trafiğinin açık olduğunu bildirdiler.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı yetkilisi Şota Yutiaşvili, Güney Osetyalı milislerin Gürcü topraklarındaki Akhalgori'ye girdiklerini ve bunların sayılarını bin kadar tahmin ettiklerini belirterek, "Ruslar, Oset milisleri yağma için getiriyor" dedi.

İçişleri Bakanlığı, başkent Tiflis'e yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki bir demir yolu köprüsünün Rus askerleri tarafından havaya uçurulduğunu da bildirdi, ancak bu açıklama bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı. Bakanlık sözcüsü, Rus askerlerinin Tiflis'in batısındaki Kaspi bölgesinde bulunan köprüyü imha ederek Gürcistan'ın demir yolu ağına zarar verdiğini söyledi. Haberi duyuran Reuters ajansı ise köprünün Rus askerleri tarafından havaya uçurulduğunu bağımsız kaynaklarca doğrulayamadığını duyurdu.

Barış anlaşması Rusya'ya ulaştı

Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Amerikalıların dün Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili tarafından imzalanan barış anlaşmasını bugün faksla kendilerine geçtiklerini açıkladı. Bakanlıktan bir yetkili, kendilerine gönderilen belgedeki Saakaşvili'nin imzasının, önceden Abhazya ve Güney Osetya devlet başkanları tarafından imzalanan belgelerdekinin aynısı olduğunu belirtti.

Gürcistan, topraklarındaki Rus birliklerinin ülkenin doğusu ile batısını birbirine bağlayan demir yolu hattını devre dışı bıraktığını bildirdi, ancak Rusya'dan yalanlama geldi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, başkent Tiflis'e 50 kilometre mesafedeki Rus birliklerinin bir köprüyü yıkmaları nedeniyle demir yolu hattının devre dışı bırakıldığı ve demir yolu trafiğinin tamamen durduğu belirtildi.

Rusya Genelkurmay Başkanı Anatoliy Nogovitsin ise Moskova'da yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın açıklamasını yalanlayarak, "böyle bir şeyin düşünülemeyeceğini" söyledi.

Bu arada, Tİflis ile Güney Osetya sınırındaki Gori arasında bulunan Rus güçleri, bulundukları bölgede kurdukları kontrol noktasından Gori kenti tarafına sadece insani yardım araçlarının geçişine izin veriyor. 

Tiflis'in çıkışı trafiğe kapatıldı

Gürcistan'da, başkent Tiflis'ten ayrılıkçı Güney Osetya sınırındaki Gori kentine giden yol, polis tarafından trafiğe kapatıldı. Gürcistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gori'ye giden yolun, gazeteci ve sivillerin güvenliğini sağlamak amacıyla kapatıldığı belirtildi. Tiflis çıkışında kontrol noktası oluşturan polis, yolun kapatılması yönünde talimat aldığını, hiçbir sivil araca ve gazeteciye geçiş izni vermelerinin söz konusu olmadığını ifade etti. Yolun trafiğe ne kadar süreyle kapalı tutulacağı hakkında bilgi verilmedi.

Türk Kızılayı'nın insani yardımları sürüyor

Bu arada, Sarp sınır kapısından Gürcistan'a giriş yapan 10 TIR'dan oluşan Türk Kızılayı konvoyunun bölgedeki Kutaysi kentine ulaştığı bildirildi. Kızılay yetkilileri, TIR'lardaki yardımın boşaltılmaya başladığını, ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılacağını kaydettiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Tiflis'teki temasları sırasında yaptığı açıklamada, Türk Kızılayının bölgeye 160 ton gıda yardımında bulunacağını belirtmişti.

Öte yandan, Rus birliklerinin Gürcistan'ın başkenti Tiflis yakınındaki İgoeti'nin kent merkezinden çekildikleri bildirildi. Rus haber ajansları, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Gürcistan ile çatışmanın sona erdirilmesini öngören barış planının uygulanması emrini verdiğini duyururken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus birliklerinin Güney Osetya'da patlak veren çatışmadan önceki mevzilerine çekilmelerinin, bir sonraki güvenlik önlemlerine bağlı olacağını kaydetti.