Gözler ABD'nin 'Kudüs' kararında

Trump, Abbas'la yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetini ifade etmişti, ancak Trump'ın Abbas, Kral Abdullah ve Netanyahu ile yaptığı görüşmelerden sonra Kudüs ile ilgili açıklamasını çarşamba gününe ertelediği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu söyledi.

Trump ile Abbas arasındaki telefon görüşmesine ilişkin açıklamayı Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne yaptı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer verilen açıklamaya göre, Trump, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile telefon görüşmesinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetini ifade etti.

Açıklamada, Abbas'ın, Trump'ı bu yönde atacağı bir adımın barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve evrensel güvenliği ve istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyardığı kaydedildi.

Ebu Rudeyne açıklamasında, "Başkan Abbas bir kez daha Arap Barış Planı ve uluslararası kararlara göre başkenti Doğu Kudüs'süz bir Filistin devletinin olamayacağı yönündeki açık tavrını dile getirdi." ifadesini kullandı.

Trump, Kral Abdullah ve Netanyahu ile de görüştü

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ürdün Kralı Abdullah ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda Kudüs konusunu görüştüğü bildirildi.

Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan açıklamaya göre, Trump, Kral Abdullah ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetini ifade etti.

Görüşmede Ürdün Kralı'nın, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını gerçekleştirecek kapsamlı çözüm çerçevesinin dışında herhangi bir karar alınmasına dair tehlikeler konusunda uyarıda bulunduğu ve "Kudüs'ün bölgede ve dünyada barış ile istikrarın anahtarı" olduğunu vurguladığı belirtildi.

Böyle bir kararın Ortadoğu'nun güvenliği ve istikrarı üzerinde tehlikeli yansımaları olacağına dikkati çeken Kral Abdullah, bu durumun Müslümanlar ve Hristiyanların duygularını tahrik edeceğini ve ABD yönetiminin barış sürecini devam ettirme gayretlerini zayıflatacağını dile getirdi.

İsrail'in Yedioth Ahranoth gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Trump'ın görüşmede ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma niyetini dile getirdiği belirtildi.

Açıklama ertelendi

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Kudüs ile ilgili beklenilen açıklamasının ertelendiği bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasıyla ilgili kararını Çarşamba günü ilan edeceğini açıkladı.