Gregorio: Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz
NATO Parlamenterler Asamblesi üyesi Gregorio Türkiye'yi AB Üyesi olarak görmek istediklerini söyledi.
ANKARA - NATO Parlamenterler Asamblesi (NATO-PA) İtalyan Delegasyonu Başkanı Senatör Sergıo de Gregorio, Türkiye'yi AB üyesi olarak görmek istediklerini söyledi.
Gregorio ve beraberindeki heyet, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Lütfü Elvan ile bir araya geldi. Gregorio, görüşmede yaptığı konuşmada, İtalya Parlamentosu içinde Türkiye'nin tam üyeliği konusunda tartışmaların olduğunu belirterek, bazı partilerin "Türkiye'nin tam üyeliği konusunda tereddütleri" bulunduğunu kaydetti.
İtalyan parlamentosunun büyük çoğunluğunun Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklediğini anlatan Gregorio, "Eğer, bir ülke gerçekten sizin dostunuzsa parlamentosunun duvarlarının gerisinde ne konuşulduğunu da size açıkça söyler. Sizi AB üyesi olarak görmek istiyoruz. Bu konuda, şu ana kadar size olmadığımız kadar faydalı olabilme fırsatımız var" dedi.
Gregorio, İtalyan Parlamentosunda en az 100 üyeli İtalya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu kurulmasına öncülük edeceğini ifade ederek, Elvan'a "Sizi AB'den ayıran somut engel ne?" sorusunu yöneltti.
TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili Elvan, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda gerçekler ile algılar arasında çok önemli farklar olduğunu belirterek, Türkiye karşıtı olan kesimlerin de ülkeyi tanımadığını söyledi. Türkiye'nin, AB sürecinde son 5-6 yılda önemli reformları gerçekleştirdiğini, ancak daha yapılması gereken ev ödevleri bulunduğunu anlatan Elvan, şunları söyledi:
"Yolun yarısını geçtik. Kopenhag siyasi kriterleri konusunda standardımızı daha da yükseltmemiz gerekiyor. Biz de buna çalışıyoruz. Sizden de bazı beklentilerimiz var. Bugüne kadar 33 fasıldan 10 fasıl açılırken, 9 fasıl ise onay bekliyor. Bunun Müzakere Çerçeve Belgesine aykırı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, bizim için hukuki olan doküman Müzakere Çerçeve Belgesidir. Fransa, hiçbir gerekçeye dayandırmadan 5 faslı askıya aldığını ilan etmiştir. oysa Müzakere Çerçeve Belgesinde fasılların nasıl askıya alınacağının şartları bellidir. Bu sorunlardan biri... Ayrıca bazı AB üyesi ülkelerin liderleri beyanlarıyla Türk kamuoyunu olumsuz etkiliyor. Artık Türkiye'nin tam üyeliği tartışılmamalı, çünkü müzakereler başladı."
Bazı ülkelerin dikkatleri çekilmeli
Türkiye'nin, sanayi ve hizmet sektöründe AB ile entegre olduğunu, tarım sektöründe atması gereken adımlar bulunduğuna işaret eden Elvan, enerjide önemli bir konuma sahip olmasına karşılık, bu faslın açılmamış olmasını anlamadıklarını söyledi.
Gregorio'nin "bu konuda karşıt görüşler nereden geliyor?" sorusuna Elvan, "Kıbrıs Rum Kesimi..." yanıtını verdi. Gregorio'nin "O kadar güçlü bir vetoya sahip mi" diye sorması üzerine Elvan, AB'nin temel politikalarını engelleyen bazı ülkelerin dikkatlerinin çekilmesi gerektiğini ifade etti.
Gregorio'nun "Fransa konusundaki gözlemleriniz nedir?" sorusuna yanıtlarken de Fransa'nın 5-10 yıl öncesine kadar Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini belirten Elvan, "Fransa, bölgesel gelişmeye çok önem vermesine karşılık bu faslın açılmasını istemiyor. Buna anlam veremiyorum" dedi.
Türkiye'nin Maastricht kriterlerini karşıladığını, AB sürecinde yol haritasının belli olduğunu kaydeden Elvan, 200'e yakın yasal, 400'e yakın ikincil düzenleme yapılacağını, 29 Mart yerel seçimler sonucunda sürecin çok daha hızlanacağını söyledi.
Elvan, Türkiye'nin laik bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Türkiye, ister Müslüman, ister Musevi, ister Hristiyan olsun vatandaşlarını eşit görüyor ve hepsini aynı şekilde kucaklıyor. Bugüne kadar olduğu gibi terörist gruplarla mücadelesini bundan sonra da sürdüreceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. AB üyesi ülkelerden de aynı şeyi bekliyoruz" diye konuştu.
Buradaki islamın El Kaide ile ilgilis yok
Görüşmede söz alan İtalyan Senatör Giovanni Torri, Türkiye'nin özellikle iç borç oranının düşürülmesinde, "AB üyesi ülkelerden bile daha iyi bir operasyonu gerçekleştirdiğini" belirterek, "Önemli olan bazı parametrelerin ya da reformların yapılması değil. Ben ve benim gibiler Türkiye'nin üyeliği için 'hayır' dedi. Ama bu kesin bir 'hayır' değil, 'tartışalım' anlamındadır. Başlangıçta Türkiye'nin üyeliğini destekleyen Fransa 'hayır' diyorsa, bunun arkasında farklı sebepler olabilir. Belki de İslam sözcüğünün yeteri kadar iyi yönetilmemesi sebep olabilir" görüşünü dile getirdi.
İslamın olumlu ve olumsuz şekilde yaşanabildiğini, ancak Türkiye'de İslamın batılı anlamda yaşandığını ifade eden Torri, "Buradaki İslam'ın El Kaide ile ilgisi yok. Afganistan'da terör için değil, barış için bulunuyorsunuz. NATO bu yolda çok önemli. NATO içinde olması, ülkenin iyiniyetini somut şekilde gösteriyor. O zaman böyle bir ülkeyi reddetmek imkanı yoktur" dedi.