”Grev bu ülkede ilk kullanılan silah”
KKTC Başbakanı Soyer, grevin bir ülkede en son kullanılacak silah olduğunu söyledi
LEFKOŞA - KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, demokratik hak ve özgürlüklerin belli bir dönemden itibaren daha rahat kullanıldığını ifade ederek, "grevin bir ülkede en son kullanılacak silah, ancak bu ülkede ilk kullanılan silah olduğunu" söyledi.
Başbakan Soyer, Cumhuriyet Meclisinde Türkiye'den gelen Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Başkanı Adnan Eraslan ve sendikanın diğer yetkililerini kabul etti.
Soyer, kabulde yaptığı konuşmada grevlere değinerek, grevin bu şekilde kullanılmasının demokrasi, hak ve özgürlüklerini kamuoyu önünde erozyona uğrattığını belirterek, demokrasinin kurumsallaşmasının önemini dikkate alarak, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin genel durumu ve süreci bir kez daha değerlendirmesini istedi.
Başbakan Soyer, "hak ve özgürlüklerin ilk silah olarak kullanılmasının, bir süre sonra gerici bir kısım güçlerin demokratik hak ve özgürlükleri kullanmasını sağlayabileceğini" söyledi.
Lefke Avrupa Üniversitesinde (LAÜ) hükümetin sendikalaşma hakkını yasakladığı ve sendikalaşmaya karşı çıktığının söylendiğini, ancak LAÜ'de toplu sözleşmesi olan sendikaların bulunduğunu ve çalışanların da sendikaları olduğunu anlatan Soyer, hükümetin sendikalaşmaya karşı çıktığı yönündeki söylemlerin "insafsızlık" olduğunu belirtti.
"LAÜ'nün kapattırılmasına dönük olarak bir kısım niyetlerin bulunduğu bir aşamada hükümetin de birtakım tedbirleri almasının şart olduğuna" dikkati çeken Soyer, bu yönde söylenenlere karşı hükümetin bir tavır takındığını, ancak çalışanların sendikalaşmasına ve örgütlenmesine, hükümetin bir engellemesi olmadığını ifade etti.
Devletin sendika kurdurttuğu şeklindeki bir işamı asla kabul etmediğini kaydeden Soyer, "Beni veya bizi örgütlenme hakkına karşı çıkmakla suçlayan insanlar ile, hangi gerekçeyle olursa olsun, doğru veya yanlış, örgütlenen insanların benden tavır takınmamı beklemeleri çok yadırgayıcıdır" dedi.
LAÜ mütevelli heyetinin disipline sevk ettiği bazı akademisyenlerin üzerindeki disiplin uygulama kararını kaldırdığını açıklayan Soyer, "İşine son verdiği söylenen insanlarla ilgili sözleşmeler Eylülde yapılır, bununla ilgili olarak o kişilere müracaat hakkı tanınmıştır. Bu da diyalog istenen bir süreçtir. İlgili arkadaşların bu diyaloğu yaratıcı bir şekilde gündeme getirmelerinde fayda vardır" dedi.
Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik de LAÜ'deki sorunları Türkiye'de takip ettiklerini ifade ederek, LAÜ'de yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesini istedi. Bozgeyik, sözleşmeleri yenilenmeyen akademisyenler ile çalışanların sözleşmelerinin yenilenmesinin önemine değindi.
Mehmet Bozgeyik, Kıbrıs Türk halkının hak ve özgürlükler, özellikle de grev hakkı konusunda Türkiye'den çok daha ileride olduğunu söyledi.