Grexit, altını 1.400 dolara çıkarır!

Borçlarının vadesi yaklaşan ve nakit kaynakları hızla azalan Yunanistan'ın, taahhüt ettiği reformlar konusunda AB, ECB ve IMF ile görüş ayrılıklarını giderememesi altın yatırımcısı tarafından dikkatle izleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Piyasalar Yunanistan krizinin nereye gittiğini anlamaya çalışıyor. Akıllarda birçok soru var; Yunanistan temerrüde düşecek mi? Akdeniz ülkesi Euro Bölgesi’nden ayrılıp kendi para birimi Drahmi mi kullanmaya başlayacak? Yunanistan’ın borç yükü altındaki Portekiz, İspanya ya da İtalya gibi diğer ülkeleri tetikleyecek mi? Yunanistan krizi altın fiyatlarını etkileyecek mi? Uzmanlara göre ‘Grexit’ yani Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması halinde altın fiyatları yıl sonunda 1.400 dolara çıkar. 

Yunanistan’daki radikal sol hükümet ile Yunanistan’ın kreditörleri Euro Bölgesi ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında ülkenin taahhüt ettiği reformlar konusunda birkaç aydır devam eden müzakerelerde görüş birliğine varılamadı. Avrupa Birliği, ECB ve IMF ile Yunanistan arasındaki görüşmelerde mesafe alınmış olmasına rağmen taraflar arasında belirgin görüş ayrılıklarının giderilmesi gerekiyor. Borçlarının vadesi yaklaşan ve nakit kaynakları hızla azalan Yunanistan taahhüt ettiği reformlara nihai halini vermeden mali yardım alamayacak. Bu durum piyasalarda belirsizlik yaratıyor. 

Belirsizlik altın fiyatlarını uluslararası piyasalarda 1.200 doların üzerinde tutuyor. Spot altının onsu dün 1.202,60 dolardan işlem görürken, Amerikan vadeli işlemlerinde altın 1.202,10 dolar/ons seviyesinden alıcı buldu. yurtiçinde ise dün İstanbul Kapalıçarşı’da öğle saatlerinde 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 103.70 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 691.00 lira oldu. Çeyrek altın 170 liradan satıldı. 

Sarı metal yüzde 13 değerlenebilir 

Yatırımcılar, Yunanistan’ın nakdinin azaldığına dair haberleri yakından takip ediyor. Cuma gününe kadar da tarafl ar arasında bir anlaşmaya varılması beklenmiyor. Çözümlenemeyen borç krizinin güvenli liman olarak altına talebi artırması bekleniyor. Uzmanlara göre altın şimdiye kadar Yunanistan’dan tam olarak ‘güvenli liman’ desteği alamadı fakat yakın zamanda bu değişebilir. Capital Economics analistlerine göre Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması halinde uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı yıl sonuna kadar 1.400 dolar/ons seviyesini görür. bu da altın fiyatlarında yüzde 13’ün üzerinde bir artış yanabileceği anlamına geliyor. 

Analistler, “Piyasalar halihazırda Yunanistan konusunda bir son dakika anlaşması olacağına oynuyor görünüyorlar. Ancak Yunanistan ´da krizin daha da tırmanması halinde bu altın fiyatına destek verir” değerlendirmesinde bulunuyor. Analistler ayrıca, Yunanistan’ın özel bir durum olduğu, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkarak açacağı kapıdan başka ülkelerin çıkmayacağını öngörmenin hata olacağını da savunuyor. 

Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Jason Furman da, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasını global ekonomi için ciddi riskler taşıyacağını savundu. Furman, Berlin’de yaptığı açıklamada ayrıca Yunanistan ´ın Euro Bölgesi´nden ayrılması olasılığının finansal piyasalar tarafından tamamen fiyatlandığı izlenimine kapılınmaması gerektiği uyarısında da bulundu. Furman yaptığı açıklamada, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılması sadece Yunan ekonomisi için kötü bir şey olmaz, bu birçok şeyin rayına girmeye başladığı ortamda küresel ekonomi içinde çok büyük ve gereksiz bir risk almak olur” diye konuştu.

Euro Bölgesi’nde borç batağı derinleşiyor

Euro Bölgesi’nde hükümet borçları geçen yıl GSYİH’nin yüzde 92’sine ulaştı. Bu, euroya geçilen 1999 yılından bu yana en yüksek oran. Euro Bölgesi içinde Yunanistan ulusal gelirin yüzde 177’sine ulaşan borçla en kötü durumda. İtalya GSYİH’sinin yüzde 132’si kadar borçla ikinci sırada gelirken, Kıbrıs Rum Kesimi ise yüzde 107 borçla üçüncü. Euro Bölgesi’nde 19 ülkeden ancak 4’ü Maastricht Anlaşması'nda ortaya konan GSİYH’nın yüzde 60’ı borç oranının altında borca sahip. Bu ülkeler Slovakya, Litvanya, Letonya ve Luxemburg. AB'de 26 üye ülkeden 16’sı bu oranı ihlal ediyor. Euro Bölgesi 'nde süren cansız büyüme ve talep azlığı borç oranlarının artmasına neden oluyor. IMF'ye göre gelişmiş zengin ülkelerde toplam hükümet ve özel borç GSYİH’nın yüzde 275’ine ulaşmış durumda. Gelişen ülkelerde ise bu oran yüzde 175.

Kamu kurumu rezervleriyle 2.5 milyar euroluk tampon yaratacak

Yunanistan Maliye Bakanı Yardımcısı Dimitri Mardas, kamu kurumlarının nakit rezervlerinin merkez bankasına aktarılmasıyla mayıs sonuna kadar vadesi gelen yükümlülüklerin karşılanması için 2.5 milyar euroluk bir tampon yaratmayı hedefl ediğini söyledi. Mardas, “Hedefim 2.5 milyar euro. En kötü olasılıkları göz önüne alarak, bu tutarın mayıs sonuna kadar olan yükümlülükleri karşılamasını istiyorum” dedi. Mardas ayrıca Yunanistan ve kreditörlerinin anlaşma sağlayacağına inandığını söyledi. Yunanistan vadesi gelen borçlarını ödemek için kreditörlerinin mali yardım dilimini serbest bırakmasını istiyor. Buna karşılık kreditörler ise yardımı serbest bırakmadan önce Yunanistan’ın taahhüt ettiği reformlara nihai halini vermesini istiyor. Yunanistan hükümeti bugüne kadar repo işlemleriyle resmi kurumların nakit rezervlerini kullanabiliyordu. Ancak hükümetin pazartesi günü kamu kurumlarına verdiği tüm nakit kaynakların merkez bankasına aktarılması talimatı ülkenin mali durumunun ne kadar kritik bir hale geldiğini gösteriyor. 

Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) icra kurulu üyesi Benoit Coeure, Yunan bankalarının borçlarını ödeyebilir durumda ve ellerinde yeterli teminat olduğu sürece ECB’den likidite desteği alacağını ve Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının söz konusu olmadığını söyledi.