Gül, işadamlarını Sırbistan'a çağırdı
Cumhurbaşkanı Gül ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile Hyatt Regency Otel'de düzenlenen Türk-Sırp İş Konseyi toplantısına katılarak, iş adamlarına hitap etti.
BELGRAD - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin en mükemmel şekilde devam ettiğin belirterek, iş adamlarına yatırım yapmaları çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile Hyatt Regency Otel'de düzenlenen Türk-Sırp İş Konseyi toplantısına katılarak, iş adamlarına hitap etti.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında iki ülke ilişkilerinin geldiği stratejik ortaklık noktasının tarihi önemi olduğunu belirterek, Tadiç'in Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin gelişmesine yaptığı katkıya teşekkür etti.
İkili siyasi ilişkilerin en mükemmel şekilde gelişmekte olduğunu vurgulayan Gül, yakın işbirliğinin Balkanlar'daki istikrar ve huzuru artıracağını söyledi.
Sadece siyasi alanda değil, diğer konulardaki işbirliğinin de en üst seviyeye taşınmasında kararlı olduklarına dikkati çeken Gül, özellikle ekonomik işbirliği alanında büyük potansiyel olduğunu, ancak bunun yeteri kadar değerlendirilmediğinin görüldüğünü söyledi.
Sırbistan'ın çok önemli reformlar yaptığını, AB ile kısa süre içinde daha da yakınlaşacağını ifade eden Gül, "Belgrad Avrupa'nın en önemli şehirlerinden biridir. Belgrad'sız AB'yi düşünmek mümkün değildir" dedi. Sırbistan'da hem demokratik hem de ekonomik reformların köklü şekilde sürdürüldüğünü, ülkenin hazırlandığını kaydeden Gül, "İş adamları bu ülkenin değerini iyi kavrasınlar. Bu ülkenin geleceği çok daha parlak olacaktır. Bugün eksik olan bu işbirliğini çok daha güçlendirmelisiniz" diye konuştu.
İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin hukuki temelinin oluşturulduğunu belirten Gül, imzalanan serbest ticaret anlaşmasının da yıl sonununda yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Bu anlaşmaların iş adamlarının karşılıklı daha çok iş yapabilmesi için imzalandığını belirten Gül, fırsatların değerlendirilmesini istedi.
Türkiye ile Sırbistan arasındaki ticaret hacminin düşük ve dengesiz olduğunu dile getiren Gül, Sırp iş adamlarına "Türkiye'ye çok şey satabilirsiniz, Türkiye her yerden ithalat yapıyor. Bu alanda büyük potansiyel var" diye seslendi.
"Siyasi noktadaki seviyeyi takip edemiyorsunuz"
Sırbistan'ın Rusya'yla serbest ticaret anlaşması olduğunu, Türkiye'nin de AB gümrük yapısı içeresinde yer aldığını anımsatan Gül, iş adamlarına şöyle seslendi:
"Buradan sizi daha çok yatırım yapmaya çağırıyorum. Balkanlar'da, Balkan ülkelerinin çoğunda Türk iş adamlarının büyük yatırımları var, ama Sırbistan'da maalesef yok. Bu nedendir? diye bugün değerli dostum Tadiç'le konuşurken anlaşılan sizler siyasi noktada bizim geldiğimiz seviyeyi takip edemiyorsunuz. Türkiye ile Sırbistan çok ileri derecede siyasi işbirliği içerisine girmiştir. Bunu iş dünyasının daha tam olarak algılayamadığı kanaatindeyim. Buradan tekrar duyuruyorum ki aramızda hiçbir problem yoktur. İlişkilerimiz en mükemmel şekilde devam etmektedir. Balkan bölgesindeki diğer sorunları beraber çözmeye uğraşıyoruz. Hep beraber Balkanlar'a güvenlik ve istikrar getirmek için çalışıyoruz. Bu ülkeye güvenin, bu ülkeye daha çok yatırım yapmalısınız."
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç'in Türk iş adamlarına yatırım çağrısında bulunduğunu, büyük projelerle ilgili bilgi verdiğini söyleyen Gül, otoyol yapımı konusunda Türk firmalarının tecrübeli olduğunu ifade etti. Askeri havaalanlarının sivil trafiğe açılması için ülkede çalışmalar yapıldığını, Türkiye'nin de bu alanlarda projeleri olduğunu anlatan Gül, ulaştırmanın hem kara hem de demir yolu açısından başlı başına büyük bir alan olduğunu ifade etti.
Her yıl binlerce Türk TIR'ının Sırbistan üzerinden Avrupa'ya gidip geldiğini anımsatan Gül, Sırbistan'ın Balkanlar'da "kilit ülke" olduğunun farkında olduklarını dile getirdi.
Bugün gerçekleştirilen görüşmelerde turizm alanında vizelerin kolaylaştırılması konusunun gündeme geldiğini aktaran Gül, Türkiye'den Sırbistan'a yeterli turist gelmediğini, bilgilendirme konusunda turizm operatörlerine büyük iş düştüğünü söyledi.
Otelcilik ve enerji alanlarının da işbirliğine olanak sağlayabileceğini kaydeden Gül, hidroelektrik üretimi açısından Sırbistan'ın çok önemli bir ülke olduğunu, bu konuda projeler üretilebileceğini kaydetti.
Sırbistan'ın sağlam bir sanayisi olduğunu da vurgulayan Gül, yenileme ve rehabilitasyon konularında da ortak çalışmalar yapılabileceğini söyledi.
Gül, iş adamlarına şöyle seslendi:
"Her iki devlet, daha çok iş yapmanız konusunda sadece Sırbistan'da ya da sadece Türkiye'de değil, ortaklıklar kurup başka ülkelerde, üçüncü ülkelerde beraber iş yapmanız konusunda sizi sonuna kadar destekliyoruz ve teşvik ediyoruz. Bu fırsatları değerlendirin. Burada konuşup arkasını iyi takip edin. Bugün öğrendiğim kadarıyla sizde de kullanılan kelimelerle 'sıcağı sıcağına' bu işleri takip edin. Çünkü ortak yapabileceğiniz çok iş vardır. Bunun siyasi zemini de hazırlanmıştır."
"Enerjimiz dikkatimiz geleceğe odaklandı"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç de Türkiye'nin Sırbistan'ı Avrupa'daki çıkarları açısından gerçek bir stratejik ortak olarak göreceğine olan inancını dile getirdi.
Sırbistan'ın derin bir reform sürecinden geçtiğini belirten Tadiç, küresel mali krizin fırsatları beraberinde getirdiğini, ekonomik altyapıda önemli iyileşmeler sağladığını ifade etti.
Avrupa ulaşım koridorlarından biri olan 10. koridorun önemine vurgu yapan Tadiç, Sırbistan'daki mevcut hükümet görevden ayrılıncaya kadar Bulgaristan'dan Macaristan'a uzanan bu koridorun tamamlanması için çalışılacağını anlattı. Tadiç, Avrupa'ya güvenli bir şekilde ulaşım sağlayacak 10. koridorun iki ülke arasında işbirliği olanaklarına zemin hazırlayabileceğini belirtti.
Türkiye ve Sırbistan'ın Güney Akım Projesi'ne ortak olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Tadiç, bu projenin de işbirliği açısından ciddi bir potansiyeli beraberinde getireceğini kaydetti.
İki ülkenin de dış politikalarını stratejik konumu üzerine inşa ettiğini anlatan Tadiç, Sırbistan'a yatırımın "komşu ülkelere en düşük fiyatlarla malları iletmek demek olduğunu söyledi. Tadiç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"90'lardan sonra ekonomik ve medeniyet açısından gerilere çekildik, ama artık geriye dönük bakmıyoruz. Artık enerjimiz ve dikkatimiz önümüzdeki döneme odaklandı. Bu nedenle Sırbistan'a yatırım yapmanızı teşvik ediyorum. Sırbistan bütün yatırımcılara açık, özellikle de dost ülkelerden gelenlere. Yıllardır Türk yatırımcıları bekliyoruz. Türk yatırımcılar yeterince mevcut değil, gerektiği kadar yer almıyor Sırp ekonomisinde. Belki de bir takım tarihi yanlış anlamalardan dolayı bu böyle oldu. Ama artık tarihimizde yeni bir sayfa açmanın vakti geldi."
Tadiç, Türk iş adamlarına Sırbistan'da yapılabilecek büyük projeler hakkında bilgi verdi.
Türk iş adamları için ülkede bir çok fırsat olduğunu anlatan Tadiç, Türk iş adamlarını Sırbistan'da, Sırp iş adamlarını da Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti.