Güney Afrika'da genel seçim

İktidardaki ANC ve ana muhalefet partisi DA'nın da aralarında bulunduğu 29 partinin yarıştığı seçimde Güney Afrikalılar, 5 yıl görev yapacak meclis üyeleri ve eyalet yöneticilerini belirliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JOHANNESBURG - Güney Afrika’da meclis ve eyalet yöneticilerinin belirleneceği seçimde oy sayım işleminin başlamasına rağmen bazı bölgelerde uzun kuyruklardan dolayı oy kullanamayan seçmenlerin gece boyunca oy verebilecekleri bildirildi.

Güney Afrika Seçim Komisyonu Başkanı Pansy Tlakula, oy kullanmanın demokratik bir hak olduğunu belirterek, saat 21.00'e kadar oy kullanamayan ve sırada bekleyen vatandaşların oylarını kullanmaları gerektiğini söyledi.

Yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işleminin sona ermesi ve sandıkların 21.00'de kapanmasının ardından oy sayım işlemine geçilmişti.

Bazı bölgelerde gün içinde oy vermek için kayıt olan 2 milyondan fazla kişi olduğu bildirilirken, on binlerce seçmenin gece boyunca oy kullanacağı tahmin ediliyor.

Ülke genelinde oy kullanma süresi boyunca ciddi bir sorunun yaşanmadığı genel seçim, 25 milyondan fazla seçmenin katılımıyla gerçekleşiyor. 22 binden fazla oy merkezinde 212 bin kişinin görev aldığı belirtildi. 2009 genel seçimlerinde oyların yüzde 65,9’unu iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi ANC ve yüzde 16,75'ini Demokratik İttifak (DA) alırken, Halkın Kongresi COPE oyların 7,4’ünü alarak meclise girmişti. 

İktidardaki ANC ve ana muhalefet partisi DA'nın da aralarında bulunduğu 29 partinin yarıştığı seçimde Güney Afrikalılar, 5 yıl görev yapacak meclis üyeleri ve eyalet yöneticilerini belirliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir