Güney Çin Denizi'nde 'tazyikli su savaşı'

Vietnam gemileriyle Çin gemileri, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sularda "tazyikli su sıkarak" savaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANOİ  - Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sularda Çin ve Vietnam gemileri arasında "tazyikli su savaşı" çıktığı bildirildi. 

Vietnam'da çıkan Tuoi Tre gazetesinin bölgede bulunan iki muhabiri, Çin'in ihtilaflı sularda petrol platformu kurmasını engellemeye çalışan Vietnam devriye gemilerine, platformun etrafındaki Çin gemilerinden tazyikli su sıkıldığını duyurdu. Muhabirler, Pekin yönetiminden petrol platformunun geri çekilmesini isteyen Çince pankartlar taşıyan Vietnam gemilerinin de Çin gemilerine tazyikli su sıkarak karşılık verdiğini belirtti. 

Çin, 1974'te Vietnam ile yaptığı Parcel adaları savaşının ardından denetimini ele geçirdiği ve Şişa Adaları olarak adlandırdığı bölgenin yakınına 1 Mayıs'ta dev bir petrol platformu çekerek kurma çalışmalarına başlamıştı. 

Vietnam ise Parcel adaları olarak adlandırdığı bölgede Çin'in petrol platformunu kurma çalışmalarına bölgedeki gemileriyle mani olmaya çalışıyor. 

Vietnam donanma gemilerinden oluşan filonun, petrol platformunun sondaj yapmak üzere getirildiği noktada sabitlenmesi çalışmalarını engelleme girişimleri sırasında en son 7 Mayıs'ta iki ülkeye ait gemiler çarpışmışlardı. Olayın ardından her iki ülke de birbirlerini gemilerine arkadan çarpmakla suçlamıştı. Silahların kullanılmadığı gerginlik sırasında yaralanan olmamıştı. 

Petrol platformunun çevresindeki 4,8 kilometre yarıçapındaki bölgeyi kendi karasuları ilan eden Çin'in bu bölgeye yabancı gemilerin girişini yasaklamış olması nedeniyle son olay, iki ülke arasında yıllardan beri yaşanan en ciddi gerginlik olarak ortaya çıkmıştı. 

Olayın ardından 9 Mayıs'ta bir açıklama yayımlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Çin'in bölgedeki Şişa adaları yakınlarındaki 981 numaralı sondaj kulesinde yaptığı çalışmaların yasal olduğunu öne sürmüştü. Çin gemilerinin Vietnam gemilerince taciz edilmesinin temel norm ve uluslararası hukuka ayrıkı olduğunu savunan Hua'nın açıklamasında, bu hareketin "Çin'in egemenlik ve yönetim haklarını ihlal ettiği" ifadesi yer almıştı. 

Vietnam'ın petrol platformuna yakın bölgede 29 silahlı donanma ve sahil koruma gemisi bulunuyor. Gözlemcilere göre Çin, bölgeye sevk edilen silahlı gemileri, kendisini petrol platformunu geri çekmeye zorlamayı amaçlayan bir güç gösterisi olarak görüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir