Güney Kore, Japonya'yı tahtından indirdi
Dünyada geçtiğimiz yıl televizyon sevkıyat hacminin sadece yüzde 6’lık bir kısmını kaplayan plazma televizyonlar, toplam hacmin yüzde 87’sini oluşturan LCD televizyonlara yenik düşerken, Güney Kore de en büyük üretici olarak Japonya’nın yerini aldı.
Dış Haberler
Küresel televizyon üretiminde taşlar yerinden oynuyor. Dünyanın en büyük üreticileri koltuğundan Japonya inerken, yerini Güney Kore alıyor. Plazma TV’de Japonya’yı geçen Çin de, LCD ve LED üretiminde hemen Japonya’nın ensesinde. LCD’lerin plazma TV’lerin yerini aldığı ve liderliğin el değiştirdiği televizyon üretimindeki
savaşta bazı şirketler havlu atmak zorunda kalıyor. Örneğin Japon Panasonic, gelecek yıl plazma TV üretimini durduracağını açıkladı.
Reuters’ın haberine göre, dev Japon üretici Panasonic finansal yılın sonundan Mart 2014’e kadar plazma TV pazarından çıkıyor. Panasonic’in karsız pazarlardan çıkacağı zaten bilinen bir durumdu fakat bu durumun beklenenden hayli erken gerçekleşiyor olması tüketici elektroniğinde yaşanan kayıpları bir an önce kapatmaya
odaklanan şirket başkanı Kazuhiro Tsuga’nın kararlılığını kanıtlar nitelikte.
Son iki mali yılda toplam 15 milyar dolar net zarar eden Panasonic son mali yılda toplam 88.5 milyar yen (913 milyon dolar) faaliyet zararı açıkladı.
Batı Japonya’da faaliyet gösteren tek plazma fabrikasını da kapatınca yaklaşık 40 milyar yen zarar edecek olan Panasonic’in yeni mali yıla güçlü başlamak ve zararlarını kapatabilmek için kenara 120 milyar yen koyduğu ifade ediliyor.
Bu çekilme aynı zamanda Japonya’da televizyon üreticilerinin bir zamanlar büyük yatırımlar yaptığı bir sektörün ölümüne işaret. DisplaySearch adlı araştırma firmasının verilerine göre 2012’deki televizyon sevkıyat hacminin sadece yüzde 6’lık bir kısmını kaplayan plazma televizyonlar, toplam hacmin yüzde 87’lik dilimini oluşturan liquid
cyristal display (LCD) televizyonlara yenik düştü.
[PAGE]
Samsung rakiplerini ezdi
Japon yeninin son yıllarda yaşadığı düşüş sebebiyle inovasyon kası zayıflayan Japon TV üreticileri, ArGe’ye sonsuz kaynak ayırabilen Güney Kore’nin dev üreticisi Samsung Electronics karşısında resmen ezildi. Sony Corp, Panasonic ve Sharp Corp’un küresel flat ekran televizyon pazarındaki toplam ciroları yüzde 20’lik dilimi oluştururken, Samsung tek başına toplam cironun yüzde 27.7’sini, LG Electronics ise yüzde 15’ini gerçekleştiriyor. Panasonic’in geçtiğimiz hafta içinde yaptığı açıklamaya göre Japon üretici plazma pazarı hakkındaki tüm ciddi seçenekleri değerlendiriyor.
Kaynakların verdiği bilgiye göre plazma operasyonu sona erince açıkta kalacak olan yüzlerce çalışan şirketin diğer kısımlarına yönlendirilecek. Şirketin yaşadığı bu gelişmeler 2012’de şirketin başına geçen başkan Tsuga’nın uyguladığı stratejiye birebir uyuyor. Panasonic düşük marjlı tüketici elektroniğinden çıkıp otomotiv yan sanayiye ve kurumsal müşterilere yönelmeye çalıştığı bir süreç yaşıyor.
Kan şekeri ölçümleri yapan elektronik ölçüm aletleri üreten sağlık hizmetleri şirketini de geçtiğimiz ay satmaya karar veren Panasonic, Amerikalı KKR & Co ile 1.67 milyon dolarlık bir anlaşmaya vardı.
2007-2012 yılları arasını kapsayan Euromonitor küresel televizyon pazarı araştırmasına göre LCD ve LED ekran televizyon üretimlerinde Güney Kore ve Çin ciddi bir büyüme gösterirken Japonya ve diğer üretici ülkelerin toplam LCD ve LED pazarındaki payları ciddi bir düşüş gösteriyor.
Toplam televizyon hacminde artık çok da fazla bir paya sahip olmayan plazma televizyonlarda da yine aynı coğrafik değişiklikleri izlemek mümkün. Güney Kore ve Çin’in plazma pazarındaki payları 2007’den beri yüzde 100 artarken, Japonya ve diğer üretici ülkelerin toplam sevkıyattaki pazar payları ise ciddi düşüşler yaşıyor.
Güney Kore ve Taiwan’lı üreticilerle rekabet sonucu düşen tüketici elektroniği fiyatlarına dayanmaya çalışan Panasonic ve rakipleri Sharp ve Sony gibi üreticilerin, yarışta geride kalmalarını hızlandıran bir diğer sebep ise LCD, OLED ve ultra yüksek çözünürlüklü 4K görüntü gibi son teknolojilerin varlığıydı.
[PAGE]
LCD ve OLED satışları hızlı artıyor
Bu arada, NPD Display Search'ün küresel televizyon pazarındaki rakam ve tahminlere dair son raporuna göre, bu yılın ikinci çeyreğinde dünya genelinde TV sevkıyatı yıllık bazda yüzde 3 gerilerken, aynı dönem içinde LCD sevkıyatı yüzde 4 artış gösterdi. Çin'in LCD sevkıyatı, teşviklerin de yardımıyla yüzde 29 yükselirken, Çin hariç, küresel LCD satışları 3.5 geriledi. Gelişmiş ülkelerde ise gerileme yüzde 14 oldu. Ekonomik durgunluğa bağlı olarak zayıflayan tüketici talebi nedeniyle özellikle Batı Avrupa'da, geçen yıla oranla yüzde 21'lik sert bir düşüş meydana geldi. Kuzey Amerika'da toplam TV sevkıyatında düşüş ise yüzde 14 dolayında. Bunun altındaki neden ise stokların yeni modellerin satışı üzerinde yarattığı baskı. 4K ve OLED gibi son teknoloji TV'lerin sevkıyatı da ikinci çeyrekte artış gösterdi. 4K sevkıyatı129 bin artarken, OLED TV'de sevkıyat miktarı yılın ilk çeyreğindeki 101 bin adetten 208 bin adate yükseldi.
Gelir açısından bakıldığında dünya genelinde düz ekran TV geliri nisan-haziran döneminde geçen seneye göre yüzde 12 geriledi. Büyük markalar arasında sadece Çinli gruplar gelirini artırdı. Samsung, ikinci çeyrekte toplam gelirden aldığı yüzde 26'lık payla sektöründe lider oldu. Samsung'un düz ekran geliri yüzde 1 azalırken, buna, şirketin düz ekran TV gelirinin yüzde 45'ini oluşturan Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarındaki zayıflama yol açtı.
Sektörde en iyi geliri elde eden ikinci şirket LG. Yılın ikinci üç aylık döneminde Sony de gelirini, Çin ve diğer gelişmekte olan pazarların artan katkısı sayesinde önemli şekilde yükseltti. Sony özellikle 4K satışlarındaki payını da yükseltmeyi başardı.
Euromonitor’un araştırması da son teknoloji TV’lerin satışlarında önemli artışlar görmeye devam edeceğimizi ortaya koyuyor. Koreli üreticiler Samsung ve LG’nin birbiriyle yarışırcasına lansmanını yaptığı iç bükey OLED televizyonlar, Euromonitor tarafından yapılan küresel televizyon pazarı araştırmasına göre 2013-14 döneminde toplam televizyon sevkıyatında en büyük dilimi alıyor. Televizyon pazarı büyüme tahminlerinde plazmalar her geçen yıl hacim olarak ciddi bir düşüş yaşarken, LED televizyon üretimi de tahminlere göre 2017 yılına kadar her hangi bir büyüme göstermeyecek. OLED televizyonlar ise 2013-14 döneminde yüzde 250 oranında hacim olarak büyüme gösterirken, her son teknoloji gibi takip eden yıllarda yüzde 80, yüzde 60 ve yüzde 40 kadar büyümeye devam etse de pastadaki payını yeni son teknolojilere bırakmak için büyümesini yavaşlatacak gibi görünüyor.
[PAGE]
Güney Koreli üreticiler son teknolojide yarışıyor
Küresel televizyon pazarında taşlar yerinden oynaya dursun, inovasyon kası halen güçlü olan Güney Koreli üreticiler, çok daha yüksek bir çıtada yarışarak, tüketicilere daha iyi bir televizyon izleme deneyimi yaşatabilmek için son teknolojileri yarıştırıyorlar. Özellikle Samsung ve LG arasındaki ispiyonaj ve casusluklara varan sıkı bir rekabet Güney Kore’den başlayarak tüm dünyada televizyon pazarına yön veriyor. Böyle tabirler kulağa ne kadar ürkütücü gelse de, bu sıkı rekabet tohumlarının meyveleri tüketiciye sunulan sıkı inovasyonlar oluyor. Tarihlerinin en parlak dönemini yaşayan bu iki dev arasındaki rekabet özellikle televizyon tasarımı ve mühendisliğine çok şey kattı ve katmaya da devam edecek. Geniş ekranın keşfinden beri hiç değişmeyen televizyon ekranının şekli LCD ve plazmalardan sonra varılan son teknoloji ile, yani 2013 yılı başlarında piyasaya çıkan iç bükey eğimli OLED televizyonlarla ilk kez değişiyor.
İnsan gözünün keskin kenarlı ekranlara bakarken kaybettiği detayları ortadan kaldıran OLED iç bükey eğimli televizyon ekranları mobil dünyayı da etkiliyor. Samsung’un piyasaya sürdüğü son akıllı telefonlardan iç bükey eğimli ekrana sahip Samsung Galaxy Round’da olduğu gibi televizyon tasarımlarındaki ileri tasarım teknolojisi mobil dünyayı da etkileyecek gibi görünüyor. LG’nin 2014 yılı içerisinde eğimli ekrana sahip akıllı cep telefonlarını piyasaya süreceğinin açıklamasının hemen arkasından gelen Samsung Galaxy Round lasmanı, Güney Koreli iki dev üreticinin sadece televizyon pazarında değil, mobil teknolojilerde de sıkı bir rekabet içinde olduğunun kanıtı.