Güney Kore ordusu alarm düzeyini artırdı
Kuzey ve Güney Kore arasında çıkan çatışmada Kuzey Kore'nin kayıp verdiği iddia ediliyor
SEUL - Güney Kore ordusu, dün Kuzey Kore ile Sarı Deniz'de meydana gelen küçük çaplı çatışmanın ardından Pyongyang yönetiminin misillemede bulunabileceği endişesiyle alarm düzeyini artırdı.
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Savunma Bakanı Kim Tae-young'dan askeri hazırlıkları güçlendirmesini istedi.
Kim, dün geç saatlerde mecliste yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin misilleme eyleminde bulunabileceğini düşündüklerini, Devlet Başkanı Lee'nin de bu tip endişeler taşıdığını söyledi.
Güney Kore Genelkurmayından bir yetkili de Güney Kore'nin 680 bin kişilik ordusunun alarm düzeyinin artırıldığını, ancak Kuzey Kore askerlerinde olağan dışı bir hareketlilik görmediklerini belirtti.
Adı açıklanmayan Güney Koreli bir yetkili, alarm düzeyinin yükseltilmesinin askerlerin tetikte olması anlamına geldiğini, sınır bölgelerine takviye asker konuşlandırması gibi olasılıkları içermediğini açıkladı.
Yonhap haber ajansına göre, Güney Kore Devlet Başkanının Danışmanı Kim Sung-hwan, Kuzey Kore'nin bir misillemede bulunacağına dair işaretler görmediklerini, ancak bunun ileride olabileceğini söyledi.
Ajans, ayrıca adını açıklamadığı kaynaklara dayanarak, Kuzey Kore'nin de askerlerinin alarm düzeyini artırdığını aktardı.
Güney Kore gemilerinin, bugün deniz sınırında rutin devriye görevlerine devam ettikleri belirtildi.
Bu arada, dün Sarı Deniz'deki tartışmalı sularda meydana gelen olayda can kaybı olduğu iddia edildi.
Güney Kore'de yayımlanan "Chosun Ilbo" gazetesi ile diğer yayın kuruluşlarının haberine göre, çatışmada bir Kuzey Kore subayının hayatını kaybettiği, 3 denizcinin de yaralandığına inanılıyor. Çatışmada Kuzey Kore gemisinde yangın çıktığı ve ağır hasar aldığı belirtiliyor. Güney Kore gemisindeki hasarın hafif olduğu, can kaybı ise olmadığı kaydediliyor.
Kuzey ve Güney Kore arasında Sarı Deniz'de dün sabah küçük çaplı çatışma çıkmıştı.
Güney Kore, Kuzey Kore gemisinin karasularını ihlal etmesi üzerine önce sözlü uyarıldığını, ardından ateş açıldığını, Kuzey Kore gemisinin de ateşe karşılık verdiğini açıklamıştı.
Kuzey Kore ise gemisinin sınırı geçmediğini, dolayısıyla Güney Kore karasularını ihlal etmediğini öne sürerek özür dilenmesini talep etmişti.
İki taraf da dün can kaybı ya da maddi hasar konularında bilgi vermemişti.
Kuzey ve Güney Kore arasındaki 1950-53 Kore Savaşı bir barış anlaşmasıyla değil ateşkesle sona erdiğinden, iki ülke teknik olarak halen savaşta sayılıyor.