Güney Kore, politika faizini yüzde 2.5'e çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SEUL - Güney Kore merkez bankası, piyasayı şaşırtarak yedi aydan bu yana ilk faiz indirimi yaptı. Politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 2.5'e çeken merkez bankasının bu kararı hükümetin ekonomiyi destekleme planının etkisini de artıracak.

Başka ülkelerin merkez bankalarının aldıkları kararların para politikalarını etkilediğini ifade eden merkez bankası başkanı Kim Choong-soo, faiz indirim kararının bire karşı altı oyla alındığını ifade etti.

Kim, "Hükümetin ek bütçesinin azami etkiyi sağlayabileceği bir temel yaratmak için para politikasını gevşettik" dedi.

Üç aydan kısa bir süre önce göreve başlayan Güney Kore hükümeti, ekonomik büyümeye yönelik tahminlerini sert şekilde aşağı çekmiş ve ekonomiyi ayağa kaldırmak için yaklaşık 5 milyar dolar tutarında yeni kamu harcaması için bütçe ayırmıştı. Güney Kore'nin faiz indirim kararı öncesinde Japonya para politikasında agresif genişlemeye giderek yenin değerinin sert biçimde düşmesini sağlamış, yendeki düşüş Güney Kore gibi ihracata dayalı ekonomileri etkilemişti.

Japonya'nın yanı sıra Avustralya ve Avrupa Merkez Bankası'nın da faiz indirimleri Güney Kore'nin faiz indirmesi için uygun bir ortam sağladı.