Güney Kore yasadışı altını azaltmaya çalışıyor

Güney Kore hükümetinin altında 3 milyar dolarlık kara borsa işlemlerini azaltmaya çalışmasıyla ülkenin hisse senedi borsası fiziki altın işlemlerine başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL - Seul hükümetinin ülkesindeki 3 milyar dolarlık kara borsa altın işlemlerini kontrol altına almaya çalışırken, Güney Kore hisse senedi borsası da ilk kez fiziki altın işlemlerine başladı. 

1999'dan bu yana vadeli külçe altın kontratı işlemleri yapan Korea Excahnge Inc., yılda 70 metrik ton hacmi olan ve hükümete 280 milyon dolar vergi kaybettiren yasadışı altın satışların yerini kademeli olarak almayı hedefliyor. Gümrük birliği yetkilileri geçtiğimiz yıl 360 kilogram altın yakaladı. 

Külçe altın satın almak, beyan edilmeyen alım ve satımlardan oluşan gölge ekonominin, toplam GSYH'nin dörtte birini oluşturduğu Kore'de gelir saklamak için sıkça başvurulan bir yol. Kore Değerli Metal Distribütörleri Birliği'ne göre, Kore Borsası fiziki işlemlerdeki vergileri azaltacak olsa da, kaçak altının yine de yüzde 7 daha ucuz kalacak.

Yasadışı anlaşmaların gölgesindeki bir sektörde şeffaf işlemleri korumanın büyük bir mücadele olduğunu söyleyen Samduck Metals Co.'nun direktörlerinden Jeong Byung Nam, "Bizim gibi şirketler bu fiziki borsaya, vatan sevgisi düşüncesiyle gidiyor çünkü aslında bize bir yararı yok" dedi.

Samduck, işlem platformuna katılan 57 şirketten biri. Diğerleri arasında Samsung Securities Co., Hyundai Securities Co., Shinhan Investment Corp., Woori Investment & Securities Co., Daesung Metals Co. ve Korea Gold Trading Center bulunuyor.