Güney Kore'de şok istifa

Savunma Bakanı'nın Kuzey Kore saldırısına verilen karşılıkla ilgili eleştiriler üzerine istifa ettiği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PYONGYANG/SEUL - Güney Kore Savunma Bakanı Kim Tae-young, Kuzey Kore'nin, güneye ait bir adaya saldırısının ardından istifa etti. Kuzey Kore, "kendini korumak için, gerekirse yine ateş açmaya hazır olduğunu" bildirdi.

Bakan'ın, Kuzey Kore saldırısına verilen karşılıkla ilgili eleştiriler üzerine istifa ettiği bildirildi.

Güney Kore Devlet Başkanı Li Myung-bak'ın, bakanın istifasını kabul ettiği açıklandı. 

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Li'nin, adadaki asker sayısını artırma sözü verdiği de kaydedildi. 

Kuzey Kore: Gerekirse yine ateş açarız

Kuzey Kore, "kendini korumak için, gerekirse yine ateş açmaya hazır olduğunu" bildirdi.

Kuzey Kore hükümeti yayımladığı yazılı açıklamada, Salı günü Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasından, Güney Kore'nin sorumlu olduğunu, Güney Kore askeri güçlerinin, iki ülke arasında tartışmalı sularda yaptığı bir tatbikat sırasında Kuzey Kore'ye çok yakın bir adadan ateş açtığını belirtti. Açıklamaya göre, söz konusu ada, iki Kore'nin de görüş alanına giriyor.

Kuzey Kore'nin kendini kontrol etmek için "insanüstü bir çaba" harcadığı belirtilen açıklamada, Kuzey Kore'nin, Kore Yarımadasındaki barış ve istikrarın korunmasına büyük önem verdiğini ama nefsi müdafaa için Kuzey Kore topçu bataryalarının yine ateş açmaya hazır olduğunu vurgulandı.

Kuzey Kore: ABD de sorumlu

Kuzey Kore hükümeti, Salı günü gelişen ve iki Kore arasında gerginliği artıran olayda ABD'nin de sorumluluk payı bulunduğunu bildirdi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA tarafından yayımlayan mesajında, Kuzey Koreli üst düzey askeri bir yetkili, Çin ve Kore Yarımadasını ayıran Sarıdeniz'in "bir barut fıçısı" haline geldiğini, çatışma riskinin hep yüksek olduğunu, bu durumdan da ABD'nin sorumlu olduğunu belirtti.

Üst düzey askeri yetkili mesajında, "ABD sorumlu, çünkü iki Kore arasındaki savaşın bitiminde (1950-53), iki Kore'yi ayıran sınır çizgisini tek taraflı olarak çizen ABD'nin ta kendisidir" ifadesini kullandı.

Yetkili mesajında, "Böylece, ABD Salı günkü karşılıklı ateş açılma olayındaki sorumluluğundan kaçamaz" vurgusu yaptı.

Güney Kore askerlerini konuşlandırıyor

Güney Kore'nin Sarıdeniz'de yer alan ve Kuzey Kore'ye yakın 5 adasında bulunan askeri güçlerini takviye edeceği bildirildi.

Güney Kore Devlet Başkanlığının üst düzey sözcüsü Hong Sang-Pyo yaptığı açıklamada, "Sarıdeniz'de, Güney Kore'nin kuzeybatısında bulunan ve Kuzey Kore'ye yakın 5 adamızda konuşlandırılmış askeri birliklerimizi belirgin bir şekilde güçlendireceğiz" dedi.

Sözcünün bu açıklamasını, Kuzey Kore hükümet yetkililerin, "Kuzey Kore'nin, gerekirse kendini korumak için, yine ateş açmaya hazır olduğunu" bildiren yazılı açıklamasından sonra yaptığı belirtiliyor.

Güney Kore özür bekliyor

Güney Kore meclisi, Kuzey Kore'nin saldırısını kınayan bir kararı bugün oy çokluğuyla kabul etti.

Parlamentonun bütün üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda, milletvekilleri 1'e karşı 261 oyla BM Sözleşmesi ve iki ülke arasındaki anlaşmaları ihlal eden Kuzey Kore'yi kınayan bir kararı onayladı.

Oylamada, 9 milletvekilinin çekimser oy kullandıkları belirtildi.

Kararda ayrıca Kuzey Kore'den, saldırıdan dolayı özür dilemesi istendi ve hükümete, Kuzey'in gelecekteki provokasyonlarına karşı sert ve ivedi eyleme geçmesi çağrısında bulunuldu.

 

Çin: ABD ve Güney Kore'nin tutumu çelişkili

Çin basını, Kore Yarımadasındaki gerginlikle ilgili olarak ABD ve Güney Kore'yi eleştirdi. İngilizce yayımlanan Global Times gazetesinin yorumunda, "ABD ve müttefiklerinin, Çin'den Kore Yarımadasında etkin rol oynamasını isterken çelişkili davrandıkları" ileri sürüldü.

"ABD ve Güney Kore basınının yoğun Çin karşıtı duygular içinde olduğu" belirtilen yorumda, "bu ülkelerin bir yandan Kuzey Kore'ye baskı yaparken Çin'in de kendi yanlarında yer almasını, diğer yandan da Çin'in Pyongyang yönetimi üzerindeki özel etkisini kullanmasını istedikleri" ifade edildi. Yorumda, "bunun, bu ülkelerin ben-merkezci düşünceleri ile Kuzey Kore sorununun çözümüyle ilgili yetersizlikleri arasındaki çıkmazı yansıttığı" görüşüne yer verildi.

"Çin'in dış politikasının temel ilkelerinden birinin Kore Yarımadası ve civarında istikrarın korunması olduğu" kaydedilen yorumda, "Pekin yönetiminin Kuzey Kore ile ilişkilerinde bu ilkeye aykırı davranmadığı ve Güney Kore ile ilişkilerinde de bu ilkeyi uyguladığı" belirtildi.

ABD: Kuzey Kore'nin saldırı münferit bir olay

ABD, Kuzey Kore'nin Güney Kore'nin bir adasına dün düzenlediği topçu saldırısının münferit bir olay olduğunu sandığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P. J. Crowley, Kuzey Kore'nin topçu ateşinin münferit bir olay olduğuna inandıklarını, bunun kapsamlı bir kampanyanın  parçası olduğunu düşünmediklerini söyledi.

Crowley, Çin'in, Kuzey Kore'nin provokatif davranışına son vermesi için nüfuzunu kullanmasını beklediklerini de belirtti. Sözcü, Pekin yönetiminin, durumu sakinleştirmek için "merkezi" rol oynayabileceğini ifade etti.

Türkiye de Kuzey Kore'yi kınadı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kore Yarımadasında gerginliğin tırmanmasına neden olan gelişmelerin kaygı verici olduğunu ve durumun yakından izlendiğini bildirdi.

Bakanlık açıklamasında, Kuzey Kore'nin dün Güney Kore'nin Yeonpyeong Adası'na düzenlediği topçu ateşinin, yarımadanın barış ve istikrarı açısından tehlike oluşturduğu kadar, küresel barış açısından da olumsuz yansımaları olabileceği belirtildi.

Açıklamada, "Söz konusu saldırgan eylemi kınıyor, Ateşkes Anlaşması hükümlerine bir an önce uygun hareket edilmesi çağrısında bulunuyoruz" denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir