Güney Kore'den faiz artışi sinyali

Güney Kore'nin yeni göreve gelen merkez bankası başkanı Lee, faiz artışı sinyali verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL- Güney Koreli vatandaşların daha yüksek faizlere hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Güney Kore'nin yeni göreve gelen merkez bankası başkanı Lee Ju Yeol, enflasyonun hızlanmasıyla ülkenin bu yıl faiz artıracağı tahminleri arttı. 

Muhalefetteki Demokrat Partili yasakoyucu Kim Hyun Mee'nin sorusuna yazılı yanıt veren Lew, "Hükümet merkez bankasından ekonomiyi desteklemesini istese bile, Güney Kore Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, büyüme ve istihdam gibi ekonomideki diğer hususları değerlendirdikten sonra karar vermeli" dedi.

Yanıt, BOK'un önümüzdeki aylarda faiz indireceğini ve Lee yönetimindeki merkez bankasının fiyat baskılarını kontrol altına almaya dikkat edeceğini öngören Goldman Sachs Group Inc.'in tahminleriyle çelişiyor. Güney Kore Merkez Bankası'nın bu yıl 2010'dan bu yana en hızlı büyümesini ve enflasyonun da gedef bandına hızlanacağını öngörmesiyle birlikte birçok ekonomist 4. çeyrekte faiz artışı bekliyor. 

Lee'nin açıklamalarının reelist olduğunu ve mevcut politika faizinin düşük olduğu görüşlerini de tekrarladığını söyleyen Singapur'daki Barclays Plc'nin ekonomistlerinden Wai Ho Leong, "Bir ya da iki çeyrek sonra, bu kaçınılmaz" dedi.

Güney Kore hükümet tahvilleri Lee'nin açıklamaları sonrasında düştü. Ülkenin Mart 2019 vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan artarak yüzde 3.14'e yükseldi.

Ülkenin devlet başkanı Park Geun Hye, Kim Choong Soo'nun 31 Mart'ta görev döneminin sonlanmasının ardından yerine geçmek üzere Lee'yi seçti. Merkez bankasında 35 yıllık deneyimi olan Lee Ju Yeol, 19 mart'ta iktidar ve muhalefet partilerinin sorularını yanıtlayacak.