Gürcistan, Güney Osetya'dan çekildi

Rusya bölgeye asker ve mühimmat yığmayı sürdürüyor, Karadeniz donanması da Gürcistan'a yöneldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TİFLİS/MOSKOVA - Gürcistan birlikleri Rus askerleriyle çatışmaya girdikleri Güney Osetya'dan çekildi. Rus savaş uçakları, Tiflis havaalanının yakınındaki 31'inci uçak fabrikasını bombaladı.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, yaptığı açıklamada, birliklerin Güney Osetya'dan "tamamen çekildiğini" söyledi.

Bu arada, Gürcistan hükümeti, Rusya'nın çatışma bölgesine 10 bin asker daha gönderdiğini açıkladı. Açıklamada, son saatlerde 6 bin askerin Roki tünelinden Güney Osetya'ya girdiği, 4 bin askerin de Abhazya'ya geldiği kaydedildi.

Bu arada Rusya'nın Karadeniz'deki donanmasının da Gürcistan kıyılarına yöneldiği ileri sürüldü ancak haber henüz doğrulanmadı.

Gündem yoğun

Gürcistan'daki çatışmayı ele almak üzere üçüncü kez toplanan BM Güvenlik Konseyi'nden sonuç alınamazken, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Gürcistan'ın ateşkes isteğini reddettiklerini açıkladı.

Çurkin, ''Ateşkes çözüm olmaz. Çatışmalar sürüyor. Gürcü güçler, Güney Osetya topraklarında kalmaya devam ediyor. Tüm bu eylemler ve işaretler, ateşkese yönelik şeyler değildir'' dedi.

Diplomatik kaynaklara göre ABD ve bir çok konsey üyesi ülke de Rusya'ya toplantıda ateşkesi kabul etmesi yönünde baskı yapmasına karşın Rusya bunu reddetti. Toplantıdaki anlaşmazlıklar nedeniyle basın için ortak bir açıklama metni bile hazırlanamadı. Rusya'nın birliklerini Güney Osetya'dan çekmeyi reddetmesi nedeniyle ''ateşkes çağrısı'' içeren bir açıklama metni hazırlanamadı.

Rusya temsilcisi büyükelçi Çurkin toplantıda, çatışmaların yayıldığını, bunu Gürcülerin başlattığını, binlerce kişinin ölmesi üzerine Rus birlikleri ve tanklarının müdahale ettiğini kaydederek, ''Gürcistan güçleri Güney Osetya'dan çekilmeli. Sonra da Güney Osetyalılara karşı güç kullanılmayacağına dair bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini kabul etmeli'' dedi.

BM Genel Sekreterinin, barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Edmond Mulet, ''Çatışmanın Güney Osetya'dan Abhazya'ya yayılacağından kaygı duyuyoruz.'' dedi.

BM Genel Sekreteri'nden ateşkes çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gürcistan'da çatışan taraflara acil ateşkes çağrısı yaptı.

Ban, yaptığı yazılı açıklamada, ''Çatışma içerisindeki tüm taraflar acilen muharebeleri durdurmalı, bir barış anlaşmasına varmak için vakit geçirmeksizin müzakerelere başlamalı'' dedi.

Gürcistan'ın Güney Osetya özerk cumhuriyetinden sonra, Abhazya özerk cumhuriyetinde de durumun gerginleşmesinden kaygı duyduğunu belirten Ban, ''özellikle Abhazya'daki Yukarı Kodori Vadisi'nin bombalanmasının ve burada oluşturulmuş güvenlik bölgesine askeri yığınak yapılmasının kaygı verici olduğunu'' kaydetti.

Vadideki BM askeri gözlemcileri, Abhaz güçlerin buradaki Gürcü güçlere karşı operasyon başlatmaya hazırlandıklarını ancak Abhazya'nın uyarısı üzerine burayı terk etmeye başladıklarını açıklamışlardı.

Putin de bölgeye geldi

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, mültecilerin durumunu görmek ve bu görüşmeler yapmak için Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya sınırındaki Kuzey Osetya Cumhuriyeti'nin başkenti Vladikavkaz kentine gitti.

Rus İnterfaks ajansı, Putin'in Pekin-2008 Olimpiyatları için gittiği Çin'den doğrudan Kuzey Osetya'ya geçtiğini duyurdu.

Putin'in burada Rusya'ya göç eden mültecilere yardımların koordine edileceği toplantıya katıldı.

Putin, Rus televizyonları tarafından yayınlanan konuşmasında, ''Gürcistan'ın NATO'ya dahil olma arzusu, diğer ulusları ve halkları kendi kanlı macerasına dahil etme girişiminden kaynaklanıyor'' dedi.

Rusya'nın Güney Osetya'ya yönelik müdahalesini savunan Putin, Gürcistan'dan Güney Osetya'ya yönelik saldırganlığa bir an önce son vermesini istedi.

Putin, yasal açıdan bakıldığında Rusya'nın Güney Osetya'daki tüm hareketlerinin tamamen meşru olduğunu belirterek, ''Gürcü yetkililerden Güney Osetya'ya yönelik saldırganlığı, ortadaki ateşkesle ilgili anlaşmaların tüm ihlallerini hemen durdurmasını, diğer hakların yasal haklarına ve çıkarlarına saygı göstermesini istiyoruz'' diye konuştu.

AB, ABD ve NATO yetkilileri Gürcistan'a gidiyor

İngiltere Savunma Bakanı Des Browne, AB, ABD ve NATO yetkililerinden oluşan bir heyetin Gürcistan'a gideceğini söyledi.

Sky televizyonuna konuşan Des Browne, ABD, AB, AGİT, NATO yetkililerinin, Güney Osetya'daki çatışmalara son verilmesi için Gürcistan'da gideceğini kaydetti.

Des Browne, karma delegasyonun, ateşkese aracılık yapmak üzere dün akşam yola çıktıklarını belirtti.

Gürcüler 150 kayıp verdi

Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili,Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya bölgesindeki çatışmalarda şu ana dek 150 kayıp verdiklerini açıkladı.

Tkeşelaşvili, telekonferans aracılığıyla yaptığı açıklamada, bölgede 40'ı sivil 150 kayıp verdiklerini, yaklaşık 400 kişinin yaralandığını belirtti.

Gürcistan Dışişleri Bakanı, "bu sayıya Gori kentindeki Rus bombardımanında ölenlerin dahil olmadığını" söyledi.

Sporcular Pekin'de kalıyor

Öte yandan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Pekin'deki olimpiyat oyunlarına katılan Gürcü sporculardan Pekin'de kalmalarını ve ülkenin onuru için mücadele etmelerini istediği bildirildi.

Gürcü delegasyonu sözcüsü, Saakaşvili'nin delegasyonun Pekin'de kalmasını istediğini belirterek "Daha tutkulu ve kararlı şekilde yarışmaya devam edeceğiz" dedi.

Sözcü, Pekin'de bulunan Saakaşvili'nin eşinin bu kararı sporculara açıkladığını söyledi.

Abhaz operasyonu bekleniyor, gözlemciler çekildi

BM Genel Sekreterinin, barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Edmond Mulet, Gürcistan'a bağlı Abhazya cumhuriyetinin Kodori bölgesindeki BM askeri gözlemcilerini (UNOMIG askeri gözlemcileri), Abhazya'nın isteği üzerine acilen çekmeye başladıklarını söyledi.

Mulet toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''çatışmanın Güney Osetya'dan Abhazya'ya yayılacağından kaygı duyuyoruz. Abhazya askeri operasyon hazırlıkları konusunda uyarıda bulundu. Yukarı Kodori Vadisindeki operasyon muhtemelen sabah başlayacak'' dedi.

Rus temsilci büyükelçi Çurkin ise Abhazya'da olup bitenlere ilişkin bilgisinin olmadığını belirtti.

Güvenlik Konseyi bu konudaki dördüncü toplantısını bugün yapacak.