Gürcistan ve Türkiye arasında elektrik hattı

Türkiye ile Gürcistan arasında 1000 megavat kapasiteli "Borçka-Ahıska' elektrik iletim hattının kurulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Gürcistan arasında 1000 megavat kapasiteli "Borçka-Ahıska' elektrik iletim hattının kurulacağını bildirdi.

Türkiye ile Gürcistan arasında elektrik iletim hattı yapım anlaşması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı toplantı salonunda düzenlenen bir törenle imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, burada yaptığı açıklamada, Türkiye ile Gürcistan arasında elektrik konusunda bir süre önce başlayan görüşmelerin, anlaşma safhasına geldiğini belirtirken, anlaşmanın Türkiye ile Gürcistan elektrik sisteminin 400 kilovoltta (kv) bağlanmasıyla alakalı iletim hattına dönük olduğunu ifade etti.

Hattın uzunluğunun 130 kilometresi Türkiye'de, 25 kilometresi de Gürcistan'da olmak üzere toplam 155 kilometre olduğunu bildiren Yıldız, hattın kapasitesinin ise bin megavat olduğunu kaydetti.

Hattın her iki yönlü olarak Gürcistan'dan Türkiye'ye, Türkiye'den Gürcistan'a elektrik iletimi şeklinde olacağını anlatan Yıldız, yatırım tutarının da 140 milyon doları bulduğunu ve herkesin kendi ülkesindeki yatırımdan sorumlu olacağını söyledi.

İletim hattı projesinin 2012 yılında bitmesini hedeflediklerini bildiren Yıldız, hattın kamu eliyle yapılacağını ifade etti.

Yıldız, "bu aynı zamanda enterkonnektif sistemin birleşmesi değil aynı zamanda doğal gaz ve petrol boru hatları gibi bir barış hattıdır, enerjinin artık böyle bir misyon üstlendiğini biliyoruz" diye konuştu.

Türkiye elektrik sisteminin Avrupa Elektrik İletimi Enterkonnekte Birliği'ne (UCTE) uyum çalışmalarının hemen hemen sona geldiğini belirten Yıldız, "Yani hem Avrupa ile senkron hem de Gürcistan başta olmak üzere Kafkas ülkeleriyle asenkron bir çalışmayı komple bir havuz haline getirebilmeye dönük güzel bir noktaya gelmiş bulunuyoruz" dedi.

Gürcistan Enerji Bakanı

Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri de söz konusu hattı inşa ettikten sonra iki ülkenin yeni bir aşamaya geleceğini söyledi.

Bugüne kadar Türkiye ile Gürcistan arasında Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projeleri olmak üzere bir doğal gaz, bir de petrol hattı projesi bulunduğunu hatırlatan Khetaguri, yapılan anlaşmayla bu iki büyük projeye "Borçka-Ahıska" iletim hattı projesinin ekleneceğini ifade etti.

Bu hat sayesinde Gürcistan'da üretilen fazla elektriğin Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya transit edileceğini anlatan Khetaguri, bunun dışında diğer ülkelerden Hazar bölgesi çevresinden, Azerbaycan'dan fazla elektriğin ihracatının da yapılabileceğine dikkati çekti.

Türkiye-Gürcistan arasında elektrik alanında çok iyi işbirliklerinin olduğunu belirten Khetaguri, iki ülke arasındaki bu ilişkilerin daha da gelişmesini arzu ettiklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri, Türkiye-Gürcistan "Borçka-Ahıska Elektrik İletim Hattı Yapım Anlaşmasına" imza koydu.

İran gazının transit geçişi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, daha sonra gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin İran doğal gazını Türkiye üzerinden transit boru hattıyla Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya taşıyacak bir şirketin kurulduğuna dönük haberleri hatırlatması üzerine Bakan Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına henüz bu konuyla ilgili bir müracaat olmadığını, müracaat durumunda bu konuyu değerlendireceklerini belirtti. Bakan Yıldız, konuya ilişkin şunları söyledi:

"AB ülkelerinin doğal gaz tedariki ile alakalı gerek Rusya'dan gerekse diğer kaynak ülkelerinden gazını tedarik edebilmesine dönük farklı girişimleri olabileceğini daha önce kamuoyuna söylemiştim. Bunlar arasında Nabucco'yu konuşurken, (Nabucco'nun kaynak ülkeleri arasında İran olabilir mi?) diye sorulmuştu. Ben de bu ticari konudur, eğer ticari şartlar oluşması halinde, projenin fizıbl olabilmesi halinde, yani şartların yerine gelmek kaydıyla rahatlıkla İran gazının da kullanılabileceğini söylemiştim.

Şu anda Enerji Bakanlığına bu tür bir müracaat benim önüme gelmedi. Ama biliyorsunuz Güney Pars sahalarındaki çıkacak kaynakların Türkiye üzerinden transit geçişiyle alakalı İran'da bir mutabakat zaptı imzalamıştık. Bu konuda Türkiye'nin ülke çıkarlarını, menfaatlerini gözettiğini, uygun olması halinde bu transit geçiş hattını verebileceğini ifade etmiştim. Bu açıdan özel sektörün ya da kamunun bu konuda girişimleri biz de dikkatle izliyoruz ve değerlendireceğiz."

İran ile doğalgaz görüşmeleri

TPAO'nun İran ile doğal gaz görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine de Bakan Yıldız, İran ile Kasım ayı ortalarında bir mutabakat zaptının imzalandığını hatırlattı.

Yıldız, bu mutabakat zaptına göre, "TPAO'nun Güney Pars sahalarında kendilerinde tahsis edilen arazilerde 12 aylık bir arama faaliyetleri ve projenin ne kadar fizibl olduğuyla alakalı sonuç noktasında raporun oluşturulması ve işletmeciliğe yönelik, oradaki gaz kaynaklarına ulaşım ile ilgili inşaat süresi" şeklinde bir periyot bulunduğunu bildirdi.

Bakan Yıldız, söz konusu anlaşmada "Türkmenistan'dan gelebilecek gazın İran üzerinden geçişine, İran müsaade eder, İran'dan çıkabilecek gaz kaynaklarının Avrupa'ya geçişine Türkiye müsaade eder ve üçüncü olarak da İrandaki gaz kaynaklarının belli bir hukuk çerçevesinde çıkartılıp Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa'da kullanılabilecek gaz tüketimiyle alakalı çalışmalar raporlanır" şeklinde üç temel noktası bulunduğunu belirtti.

İran ile bir görüşme takvimi bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine de Bakan Yıldız, "bu ay içerisinde biraraya gelmeyeceğiz. Şu anda programımızda yok" şeklinde yanıt verdi.