Gürcistan ve Türkiye ilişkilerinde yeni dönem

Davutoğlu'nu kabul eden Gürcistan Başbakanı Gilauri, Türkiye'nin zor dönemlerde yanlarında olduğunu ve bunu hiçbir zaman unutmayacaklarını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TİFLİS - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki temasları kapsamında Başbakan Nika Gilauri ve Parlamento Başkanı David Bakradze tarafından ayrı ayrı kabul edildi.

Basına kapalı yapılan görüşmelere ilişkin edinilen bilgiye göre, Davutoğlu'nu kabul eden Gürcistan Başbakanı Gilauri, geçtiğimiz yıl Rusya ile yaşadıkları gerginlik dönemine ilişkin olarak, Türkiye'nin zor dönemlerde yanlarında olduğunu ve bunu hiçbir zaman unutmayacaklarını kaydetti.

Görüşmede, Sarp sınır kapısının geliştirilmesi, elektrik ağlarının bağlanması, ulaştırmada Bakü-Tiflis-Kars, enerjide Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Nabucco projeleri gündeme geldi.

Dışişleri kaynakları, Gürcistan Parlamentosunda Bakradze tarafından kabul edilen Bakan Davutoğlu'nun bu görüşmesinde ise iktisadi temasların, sağlam ilişkiler için önemli bir zemin oluşturduğuna işaret edildiğini bildirdi.

Bakan Davutoğlu görüşmede, Ahıska Türklerinin geri dönüşüne gösterdikleri ilgi nedeniyle Bakradze'ye teşekkür etti.

Gürcistan Parlamento Başkanı David Bakradze de "20. yüzyılda ayrı kamplara düşmüş olabiliriz, ama artık ileriye bakmak lazım" ifadesini kullandı.

Görüşme sırasında Ahmet Davutoğlu, Gürcistan Parlamentosu hatıra defterini imzaladı.

İkili görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, TBMM'de yer alan partilerin çeşitli konularda farklı görüşleri bulunsa da Gürcistan ile dostluk konusunda hemfikir olduklarını, aynı durumun Gürcistan Parlamentosu için de geçerli olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin, işbirliğinden, entegrasyona dönüştürülmesine yönelik değerlendirmesinde de Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ekonomik entegrasyon ile ülkelerimiz arasında sosyal ve ekonomik yapıların tam entegrasyonunu ifade ediyorum. Mükemmel bir işbirliğimiz var. Özellikle vize rejimlerimizdeki ilerlemelerin ardından, halklarımız hiçbir zorlukla karşılaşmadan birbirini ziyaret edebiliyor. Bir süre sonra hayalimiz, iki ülkedeki tüm malların, insanların, entelektüellerin, sanatçıların tek bir ülkede gibi olmasıdır."

Temasları kapsamında, Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Giorgi Bokeria'yı kabul eden Davutoğlu, ayrıca Türk toplumu temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Davutoğlu, daha sonra Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Yemek basına kapalı yapıldı.