Güvenliğe bu yıl 27.2 milyar dolar harcanacak
Fiziksel Güvenlik ve Video Gözetim raporu, bu alandaki harcamaların bu yıl yüzde 10 civarında artacağını öngörüyor. Toplam harcamanın aslan payı ise 15 milyar dolara yakın rakamla gözetim ürünlerine gidecek.
Araştırma kuruluşu Memoori’nin hazırladığı “Fiziksel Güvenlik ve Video Gözetim” raporuna göre, 2016 yılında dünyada güvenlik harcamalarının yüzde 10’a yakın artarak 27.25 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Güvenlik çözümlerine yönelik harcamada 14.7 milyar dolar ile gözetim ürünleri ilk sırada yer alırken, bu grup aynı zamanda pazarın yüzde 54’lük kısmını oluşturdu. Gözetim ürünlerini, yüzde 23.5’lik pay ve 6.4 milyar dolar harcama ile alarm sistemleri, yüzde 22.5 pay ve 6.1 milyar dolarla erişim kontrolü çözümleri takip etti.
Yapılan açıklamada, akıllı cihaz kullanımındaki artışa bağlı olarak güvenlik alanındaki akıllı ve interaktif çözümlerin yaygınlaşmaya başladığı belirtilerek, bunların kurumsal ve bireysel kullanıcılar için önemli avantajlar sağlamaya devam ettiği kaydedildi.
Özellikle kullanıcıların kendi hayat ve iş süreçlerine göre belirledikleri güvenli senaryolarının, tehditlerin önüne geçilmesini mümkün kıldığı belirtilen açıklamada, dünya genelinde güvenlik harcamalarının 2020 yılına gelindiğinde 42 milyar dolara yükseleceği öngörüsünde bulunuldu.
Gerçek zamanlı takip
Öte yandan bu alanda faaliyet gösteren, Tayvan kökenli Synology firmasının Türkiye ürün Müdürü Volkan Yiğit, güvenlik işlemlerinin artık cihaz kalabalığı ve pahalı sistemlere gerek duymadan tek cihaz üzerinden kontrol edilebildiğini söyledi. “Synology NAS cihazlarının, Surveillance Station 7.2 yazılımı ile tek noktadan büyük ve küçük ölçekli işletmelere gözetim imkanı verdiğini dile getiren Yiğit, “Gerçek zamanlı takip imkanı sunan Surveillance Station 7.2, tam kontrol imkanı sağlıyor. Mobil uyumluluğu sayesinde iş yerlerinin, konutların veya daha büyük mekânların güvenliğini kolay kontrol edilebilir hale getiren ürün, çoklu yayın desteği sayesinde evden veya iş yerinden, zaman bağımsız video gözetimine olanak tanıyor” dedi. Kayıtların canlı yayın olarak seyredilebileceği gibi aynı zamanda sonradan da izlenebildiğini ifade eden Volkan Yiğit, kullanıcıların birden fazla noktadan kesintisiz video çözümünden yararlanabildiğini aktardı.
Türkiye’de de siber güvenlik yatırımları artıyor
Son dönemlerde kamu ve finans kurumlarına yönelik giderek artan siber saldırılar üzerine, Türkiye’de de bu alanda yapılan yatırımlarda artış dikkat çekiyor. Haziran ayının son haftasında Bilkent Üniversitesi ile HAVELSAN arasında, BİLKENT – HAVELSAN Data ScienceLaboratory’nin kurulmasına yönelik protokol imzalandı. Protokol uyarınca, Bilkent Üniversitesinde bilgisayar ve veri bilimi alanında çalışan akademisyenler ve araştırmacılar ile HAVELSAN araştırmacılarının iç içe çalışmasını ve çift tarafl ı teknoloji transferini destekleyecek. BiHaLab’da geliştirilen projeler kapsamında teknik ve ticari mentörlük, proje bazında araştırmacılar ile görüşmelerin koordine edilmesi, gerekli veri ve teknoloji erişiminin sağlanmasının da HAVELSAN tarafından gerçekleştirilecek. BiHaLab’ın kullanımı ve koordinesi konusunda da Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü yetkili ve sorumlu olacak. Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin tez aşamasına gelmiş uygulamaları, araştırma projeleri ve bu çalışmaların getirileri ile ülkemiz veri bilimine katkı sağlamayı hedefl eyen laboratuvar, kısa sürede tamamlanarak hizmete başlayacak. BiHaLabHAVELSAN’ın ilk üniversite laboratuvarı olma özelliğini de taşıyor.