”Güzelyurt, Karpaz ve Maraş cepte değil”

Erçakıca, Hristofyas'ın görüşmeler başlamadan Güzelyurt, Karpaz ve Maraş'ı "cebine koymak" istemesinin mümkün olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Kıbrıs Rum tarafı ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın görüşmeler başlamadan Güzelyurt, Karpaz ve Maraş'ı "cebine koymak" istediğini, ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti.

Erçakıca, düzenlediği haftalık basın brifinginde, 3 Eylülde başlayacak müzakerelerin içeriğiyle ilgili olarak Rum yetkililerin sıkça konuşmaya başladığına dikkati çekti. Erçakıca, Rum tarafının "hayır" dediği Annan planından daha ileriye gitmek isteyebileceğini, ancak böyle bir yöntemle Kıbrıs Türk halkının kabul edebileceği bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını kaydetti. İki halkın da "evet" diyebileceği bir çözüm planı üretmek gerektiğini ifade eden Erçakıca, Kıbrıs Türk halkının 2004 sonrasında yaşananlar nedeniyle önemli bir hayal kırıklığı içinde olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı. Erçakıca, Rum yetkililerin Güzelyurt ve diğer bölgelerle ilgili erken veya gereksiz açıklamalarının görüşme sürecini olumsuz etkilediğini ve bunların "sorumsuz davranışlar" olduğunu söyledi.

"Kıbrıs Türk tarafı motor güç"

Erçakıca, Kıbrıs sorunundaki süreçle ilgili olarak Türk basının bilgileri Rum basınından almak zorunda kaldığı eleştirisi üzerine, "Kıbrıs Türk tarafının kısıtlaması yok, Rum tarafının uydurması var" dedi. Kıbrıs Rum liderliğinin de Kıbrıs Rum basınını manipüle ettiğini belirten Erçakıca, "Biz, pozitif etkilere sahip olmak istediğimiz için bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Gizli bir şey yok. Uydurulan şeyler var" ifadesini kullandı. Süreci Rum liderliği yönetiyormuş gibi bir izlenim yaratıldığını, bunun sürece negatif etki yaptığını kaydeden Erçakıca, Kıbrıs Türk tarafının, "sürecin motor gücü olduğunu ve sürece pozitif etki yaptığını" söyledi. Erçakıca, "Biz gaz pedalıyız, onlar fren" dedi.

Güney Osetya-KKTC bezetmesi

Erçakıca, Rusya ile Güney Osetya konusunda Türkiye-KKTC benzetmesi yapıldığının hatırlatılması üzerine ise böyle bir paralellik olamayacağını, Türkiye'nin Kıbrıs'a 1974 yılında gerçekleştirdiği harekatın, yasal gerekçelere, uluslararası hukuka ve Kıbrıs Türk halkının can ve mal güvenliğini korumak için ahlaki gerekçelere de uygun olarak yapıldığını vurguladı. İki olay arasında paralellik kurulmaması gerektiğini belirten Erçakıca, "Çünkü Türkiye çok daha haklı, çok daha uluslararası hukuka ve anlaşmalara dayalı bir askeri müdahalede bulunmuştur. Çoğu zaman da Rusya bu müdahalenin nedenlerini anlamamazlıktan gelmiştir" dedi.

Erçakıca, Rus yetkililerin Güney Osetya ile Kıbrıs konusu arasında paralellik olmadığı yönünde açıklamaları olduğunu anımsatarak, "Eğer benzerlik aranmayacaksa aslında Kıbrıs Türk Barış Harekatı'nın ne kadar daha haklı gerekçelere dayandığı Rus yetkililere hatırlatılmalıdır" ifadesini kullandı.