Hac'da izdiham çıktı: 753 ölü

Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi, Mina'da yaşanan izdiham nedeniyle şu ana kadar 753 kişinin hayatını kaybettiği, 805 kişinin de yaralandığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi, Mina'da yaşanan izdiham nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 753'ye yükseldiğini, 805 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Facia yürüyen merdivenlerde meydana geldi

Mina'dan yürüyerek gelen ve şeytan taşlama alanına geçen hacılar, doğrudan 3. kata çıkarak şeytan taşlama ibadetini yapıyorlar. 

Mekke'deki izdihamın, şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtildi.

Ölen ve yaralananların tahliyesi için olay yerinde çalışmaların sürdüğü, bölgeye sevk edilen 4 bin personelin 200 ambulansla olayda hayatını kaybedenleri ve yaralananları hastanelere taşıdıkları bildirildi.

Mina'da Ocak 2006'da yaşanan izdihamda 362 kişi hayatını kaybetmişti.

Diyanet: Kriz masası oluşturuldu

Öte yandan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Mina'da yaşanan izdiham üzerine Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in talimatıyla kriz masası oluşturduklarını bildirdi. 

Keleş, Mina'da yaşanan izdihama ilişkin gelişmeleri, Diyanet İşleri Başkanlığının Mekke'deki hastanesi ve Mina'daki çadır hastanesinde takip ettiklerini söyledi. Keleş, "Diyanet İşleri Başkanımızın talimatı ile kriz masası oluşturduk. Bize, şu ana kadar Türk hacılarıyla ilgili vefat haberi ulaşmadı. Ekiplerimiz takip ediyor. Bilgi ulaşması durumunda paylaşacağız" diye konuştu.

İzdihamın yaşandığı bölgede Suudi Arabistan ekiplerinin olaya müdahale ettiklerini ifade eden Keleş, doktor, hemşire ve ambulansların bir kısmının Mina'ya yönlendirildiğini kaydetti. 

Hacı adaylarının Müzdelife'den Mina'ya intikal aşamasında olduğuna dikkati çeken Keleş, bu nedenle bölgeye ulaşmanın zaman aldığını belirtti.

Erdoğan'dan taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kabe'deki vinç kazası da dahil olmak üzere, bu hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum" açıklamasında bulundu. 

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Erdoğan'ın, Mina'daki izdiham nedeniyle bir taziye mesajı yayımladığı kaydedildi. 

Mesajında, Mina'da yaşanan izdihamda 200'ü aşkın hacının hayatını kaybetmesi dolayısıyla derin bir teessür içinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kabe'deki kazanın ardından mübarek Kurban Bayramı'nın ilk gününde yaşanan bu elim facia, tüm İslam dünyasında büyük bir üzüntüye yol açmıştır. Hac vazifelerini ifa ettikleri sırada meydana gelen izdihamda hayatlarını kaybeden merhumlara Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Kabe'deki vinç kazası da dahil olmak üzere, bu hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum." 

Davutoğlu: Hepimiz üzüntüye boğulduk

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Twitter'daki resmi hesabından Kurban Bayramı ve Mina'daki izdihama ilişkin açıklama yaptı. Davutoğlu, "Böylesi mübarek bir günde kutsal topraklardan aldığımız haberler hepimizi üzüntüye boğdu. Yüce Rabbimden O'nun yolunda iken hayatını kaybeden tüm Müslüman kardeşlerim için rahmet niyaz ediyorum" açıklamasında bulundu. 

"Aziz milletim, fedakarlık ve paylaşmanın bayramı, Kurban Bayramınızı tebrik ediyorum. El öpen küçüklerin gözlerinden öpüyorum" diyen Davutoğlu, "Böylesi mübarek bir günde kutsal topraklardan aldığımız haberler hepimizi üzüntüye boğdu. Yüce Rabbimden O'nun yolunda iken hayatını kaybeden tüm Müslüman kardeşlerim için rahmet niyaz ediyorum" ifadesini kullandı.