Halep'in doğusunda ateşkes sağlandı

Halep'in doğusundaki muhalif güçler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandı, Dışişleri Bakanlığı söz konusu ateşkesi teyit etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Halep'in doğusundaki muhalif güçler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleriarasında ateşkes sağlandı. 

Ateşkesle ilk etapta kuşatmadaki sivillerin güvenli şekilde tahliyesi öngörülüyor.

Rusya ile öğleden sonra başlayan ve 19.00 sularında sonuçlanan görüşmelerde, kuşatma altındaki bölgede bulunanların güvenli şekilde tahliye edilmesi konusunda mutabakata varıldı. 

İlk etapta siviller çıkacak

Mutabakata göre, ilk etapta bölgede sıkışan sivillerin Halep’in batısına çıkarılmasına öncelik verilecek. Bu amaçla bölgeye sivilleri taşıyacak otobüsler gönderildi. 

Taraflar arasındaki uzlaşma, ikinci etapta, kent merkezinin doğusundaki silahlı muhaliflerin de güvenli şekilde tahliyelerini öngörüyor. Muhalif grupların büyük bölümünün kentten ayrılmayı kabul ettiği öğrenildi. 

Yetkililer, mutabakatın, silahlı muhalif grupların bölgeden hafif silahlarıyla güvenli biçimde ayrılmasını da kapsadığını kaydetti.

muhalif kaynaklar da silahlı muhalif grupların büyük bölümünün kentten ayrılmayı kabul ettiğini bildirmişti.

Ateşkese Türkiye arabuluculuk etti

Halep’in doğusunda muhalifler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında varılan ateşkes ve tahliye mutabakatına Türkiye arabuluculuk etti.

Türk istihbarat yetkilileri, Halep'te rejim güçlerinin kuşatmasında sıkışan onbinlerce sivilin güvenli şekilde tahliyesi ve silahlı muhalif grupların ayrılabilmesi için taraflar arasında yoğun bir arabulucuk çalışması yürüterek sonuca ulaştıklarını açıkladı. 

Otobüsler Halep'in doğusunda
Halep’in doğusundaki sivilleri güvenli şekilde tahliye edecek otobüsler bölgeye ulaştı.

Türkiye'nin arabulucuğu sayesinde gerçekleşen mutabakatın öncelikle sivillerin tahliyesini sağlayacağını belirten yetkililer, halkı Halep'in batısına taşıyacak otobüslerin bölgeye ulaştığını bildirdi.

BM sivillerin öldüğüne rapor aldı

BM Genel Sekreteri Ban, "BM, Halep'te çok sayıda sivilin hükümet yanlısı güçler tarafından hava saldırıları ya da infaz yöntemiyle öldürüldüğüne ilişkin güvenilir raporlar aldı. Hava saldırılarının ardından caddelerde yanan insan bedenlerinin yer aldığı şok edici görüntüler gördük." dedi.

Dışişleri'nden açıklama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Halep'in doğusundaki muhaliflerle sahadaki Rus askeri unsurları arasında yapılan temaslar neticesinde şehirde ateşkes sağlandığını teyit ettiklerini duyurdu.

Müftüoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Doğu Halep'teki muhaliflerle sahadaki Rus askeri unsurları arasında yapılan temaslar neticesinde şehirde ateşkes sağlandığını teyit ettiklerini ve ilk etapta sivillerin, ardından da muhalif grupların İdlib istikametinde şehri tahliyeleri konusunda bir mutabakat söz konusu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ülkemiz haftalardır insani koridorun hayata geçirilmesi yönünde çaba sarf etmekteydi. Bu çabalarımız son günlerde artarak sürdürülmüştü. Bugün (dün) ateşkesin sağlanması yönünde bir adım atılmış olması sevindirici olmakla birlikte kırılgan bir ortamın bulunduğunu her zaman göz önünde bulundurmakta ve temkinli davranmakta yarar bulunmaktadır. Mutabakatın işleyişi yakından takip edilecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir