Halk parlamento etrafını 'sardı'

Bulgaristan'da parlamento etrafında insan zinciri oluşturuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA – Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in aldığı, bütçe düzeltmeleri ile ilgili veto kararının görüşüldüğü parlamentodaki toplantı sırasında zıt görüşlü iki grup binanın etrafında insan zinciri oluşturdu.

Bölgede güvenliği sağlayan 1500 silahsız polis görevlisi iki taraf arasında tampon bölge oluşturdu.

Milletvekilleri, 32 günlük izinlerine birkaç saat ara vererek, cumhurbaşkanının vetosunu önlemek üzere Parlamento Başkanı Mihail Mikov’un çağrısı üzerine olağanüstü toplantıya katıldı.

Plamen Oreşarski hükümeti ve parlamentoda temsil edilen tüm parti ve milletvekillerine karşı 64 gündür eylemlerini sürdüren göstericiler, “Hainler”, “Mafya” ve “İstifa” sloganları atarak parlamento çevresindeki tüm caddeleri trafiğe kapattı. Oreşarski hükümetini destekleyen Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi ve Türk düşmanı ATAKA partisinin taşradan onlarca otobüslerle getirdiği taraftarların ise güvenlik bölgesine girişine izin verildi.

Polis, hükümet yanlısı göstericileri koruma altına alarak, zaman zaman bölgeye ulaşmak isteyen hükümet karşıtı protestocularla tartıştı.

Parlamento salonundaki toplantıdan çıkan HÖH lideri Lütvi Mestan, hükümet yanlısı vatandaşlar ile selamlaştı. Mestan, göstericilerle tokalaşarak, hükümet koalisyonu olarak emekli maaşları ve sosyal yardımların artırımını öngördüklerini bildirdi.