Hamburger savaşlarında şirketlerin strateji hamleleri

9 milyar hamburger satışı ile rekor kıran ABD fast food sektöründe hamburger savaşı kızıştı. Milyar dolarlık sektörde en büyük parçayı almak için kıyasıya rekabet yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

ABD'nin Connecticut eyaletindeki New Haven kenti  Amerikan kültürünün tartışmasız en büyük hazinelerinden birisi olan hamburgerin doğduğu yer. 

Hamburgerin babası Lassen

Efsanevi hamburgerin kim tarafından nasıl, nerede bulunduğuna dair pek çok farklı hikayeler anlatılsa da en çok kabul gören görüşe göre hamburger, Danimarka asıllı ABD'li Louis Lassen tarafından 1900 yılında bulundu.

İki dilim sandviç ekmeği arasına yerleştirilen köfte ile yapılan sandviç türü bulunuşunun ardından geçen bir asır sonra bile dünyanın en sevilen yiyecekleri arasında yer alıyor. Bazı diyetisyenlerce obeziteye neden olduğu gerekçesiyle tüketilmemesi istenen hamburger ve fast food yiyecekleri yatırımcısına milyar dolarlar kazandırmaya devam ediyor. 

Time dergisinden Jack Dickey kıyasıya rekabetin yaşandığı fast food sektörünü mercek altına aldı. 

1 günde 300 milyon dolar kazandı

30 Ocak'ta New York Borsası'nda halka arz edilen Shake Shack hisseleri işlem gördüğü ilk günde yatırımcısının yüzünü güldürmüştü. O gün Shake Shack kurucusu Danny Meyers'ın cebine 300 milyon dolar girdi. Bu olaydan iki gün önce ise fast food devi McDonalds, 3 yılın ardından Don Thompson'ı CEO'luk görevinden aldı. Hamburger dünyasında deprem etkisi yaratan bu gelişmeler rekabetin boyutunu gözler önüne serdi.

shake.jpg

20,8 milyar dolarlık gelir yetmedi

Shake Shack,gelir hanesine 2014 yılının ilk üç çeyreğinde 84 milyon dolar yazdırdı. McDonalds ise 20,8 milyar dolar. Bu rakam Don Thompson'ın tabutuna çakılan son çivi oldu. Bu açıdan bakılınca Shake 

Shack'in önünde katetmesi gereken çok uzun yol varmış gibi gözükse de fast food sektöründe pastadan pay almak isteyen yeni oyuncular her gün biraz daha büyüyor. Mc Donalds'ta bu durum karşısında tedirgin. Ve yeni stratejiler geliştirerek pazardaki konumunu güçlendirmeye çalışıyor. 

Rekor tüketim: 9 milyar hamburger

Piyasa analiz şirketi NPD verilerine göre, ABD'de 2014 yılında inanılmaz bir rekor kırılarak  tam 9 milyar hamburger satıldı. Yani her bir Amerikalı günde en az bir hamburger tüketdi. Bu rakam içerdiği yüksek kalori, sağlıksız olduğu iddiaları ve fast food firmalarının kötü çalışma koşullarına rağmen insanların hamburger sevdasından vazgeçmediğini ortaya koyuyor. 

Anti-burger filmleri satışları etkilemedi

2001'deki "Fast Food Nation" ile Morgan Spurlock'ın 2004'te çektiği fast food karşıtı ve ABD'de 11 milyon kişi tarafından izlenen "Supersize Me"filmleri insanların hamburger tutkusunu etkilememiş görünüyor. 

Fast food devi Mc Donalds ile Shake Shack arasında öne çıkan "burger savaşlarında" şöyle bir tablo ortaya çıkıyor. 

Mc Donalds Shake Shack'e karşı:

Mc Donalds

Kuruluşu: 1948 San Bernardino, California
Spesiyal Hamburger: Big Mac
Kalori: 530 yağ oranı: 27 gr

Satış tekniği: Yıllardır Fast food sektörünün lideri Mc Donalds hiç değiştirmediği mottosu şu: Sıcak hamburgeri, dakikada 5 dolardan daha ucuza satmak. 

Shake Shack

Kuruluşu: 2004, New York City, New York
Spesiyal Hamburger: Single Shackburger
kalori: 490 Yağ oranı: 30gr

Satış tekniği: Shake Shack'in misyonu ödün vermeden "güzel ve kalitelinin" arkasında durmak. Hamburger yapımında taze malzemeleri en basit biçimde kullanmak. Firmanın şu anda 63 şubesi bulunuyor. Hedef yılda 10 yeni şube açmak. 

Burger King Five Guys'a karşı:

Burger King

Kuruluşu: 1954 Miami, Florida
Spesiyal Hamburger: Whopper
Kalori: 650, Yağ oranı: 37 gr

Satış tekniği: BK, 2014 yılında Kanadalı dev Tim Horton grubuna dahil olana kadar bir kaç kez el değiştirdi. Ateşli ızgarada pişirilen lezzetli hamburgerleri ile biliniyor.  BK son günlerde kendi işlettiği bazı restauranları sattı. 

Five Guys


Kuruluşu: 1986, Arlington 
Spesiyal Hamburger: Little Cheeseburger
Kalori: 550 Yağ oranı: 55 gr

Satış tekniği: Müşterilerin kendi damak zevkine göre hamburgerlerini hazırlamaları için jalapenos'dan soğan halkalarına kadar 250 binden fazla değişik hazırlanış alternatifi sunuyor. 

ham6856.jpg

Mc Donalds'tan yeni hamle

Tahtının tehdit altında olduğunu düşünen ve Ocak ayında CEO'sunu değiştiren Mc Donalds sektör liderliğini pekiştirmek için bir dizi yeni stratejiler geliştirdi."Kendi Hamburgerini kendin yap" adlı yeni programla Mc Donalds müşterilerinin damak zevklerine göre kendi sandviçlerini yapmasına imkan verecek. Müşteriler dokunmatik ekran kullanarak kendi hamburgerlerini hazırlayacak.  Mart ayında faaliyete geçecek programla birlikte fast food devi 2 bin yeni şube açmayı planlıyor. 

Sığır eti tüketimi nedeniyle küresel ısınmayı tetiklemesi ve uyguladığı düşük ücret politikaları nedeniyle şiddetli eleştirilerin odağındaki fast food zincirleri 2015'te ve gelecekte sektörden daha fazla pay almak adına yeni stratejiler geliştireceğe benziyor. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir