Hassasiyetimizi aktardık

Balistik füze savunması ile alakalı konunun gündeme geldiğini belirten Erdoğan nihai kararı vermediklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL - Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede Füze Savunma Sistemi ile ilgili konunun gündeme geldiğini belirtirken, şu anda bu konuyla ilgili Türkiye'nin verdiği nihai bir kararın söz konusu olmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, İnter Continental Otel'de G-20 zirvesine ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Başbakan, "ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeniz oldu, NATO Füze Kalkanı Sistemi gündeme geldi mi?" sorusunu yanıtlarken şunları kaydetti:

"Bu görüşmemiz esnasında, balistik füze savunması ile alakalı konu aramızda ayrıca gündeme geldi ve hassasiyetimizi kendilerine aktardık. Gördüğüm kadarıyla hassasiyetlerimiz noktasında herhangi bir farklı düşünceleri yok. Tabi hepsinden önemlisi bir NATO üyesi ülke olmamız hasebiyle her şeyin NATO çerçevesi içerisinde olması ve bu çerçeve içerisinde eğer bir adım atılırsa, bu adımı atabileceğimiz ki, bunun başında bir defa öyle bir anlaşma içerisinde herhangi bir ülkenin isminin kaydedilemeyeceği, bunun yanında böyle bir balistik füze savunması nereye yerleştirilecek?

Bu Türkiye'de böyle bir şey olduğu zaman Türkiye'nin genelini kapsaması lazım. Yani belli bir noktayı değil. Ve tabi bunu kimin komuta edeceği hususları, ondan sonra bunun tabi teknik olarak bazı izahları var ki bu teknik izahlar konusunda da yine taleplerimiz oldu.

Bu taleplere de ben doğrusu olumlu baktıklarını gördüm. Lizbon görüşmelerine ki ben katılamayacağım, sayın Cumhurbaşkanımız, Dışişleri ve Savunma Bakanlarımız katılacaklar, onlar o görüşmeleri yapacaklar. Ama şu anda ilk etaptaki yaklaşımlarımız bu bu yaklaşımlar çerçevesinde nasıl adım atılacağını artık NATO yetkililerinden göreceğiz. Ona göre de nihai kararı verilecek. Yani şu anda verilmiş olan nihai bir karar söz konusu değildir."

Liderlerle görüşmeler

Başbakan Erdoğan, zirve çerçevesinde dün yaptığı temasları anlatarak, bugün de toplantıdaki liderlerle görüşme fırsatı olduğunu anlattı.

Erdoğan, "Zapatero, Çin Devlet Başkanı Jintao, Medvedev, Berlusconi, ABD Başkanı Hüseyin Barack Obama, Endonezya Devlet Başkanı ile görüşmemiz oldu. Merkel'le, Cameron, Arjantin, Meksika, Hindistan Başbakanları ile görüşmeler yaptık" dedi.

Başbakan Erdoğan, BM Genel Sekreteri Mun ve Singapur Başbakanı ile ikili bir görüşmeyi gerçekleştirdiğini de söyledi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı ile yarın sabah çalışma kahvaltısında bir araya geleceğini bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tabii bütün bu görüşmelerde Türkiye ile olan ikili ilişkileri, bölgesel konuları, uluslararası konuları görüşme, bunları değerlendirme imkanını yakaladık. Yarın Bangladeş'e hareket edeceğiz. Orada da yine aynı şekilde iki ülke ilişkileri, gerekse uluslararası konumlarımızı değerlendirmek suretiyle müşterek neler yapılabileceği gibi konular ele alınacak."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir