Hedeflerimize 2015'te ulaşmak mümkün

Ban Ki-Mun, açlık, yoksullukla mücadele, evrensel eğitim hakkı gibi 2015'e kadar 8 önemli hedef belirlediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER- 2015 yılına kadar dünyada yoksulluk ve açlıkla mücadele, temel eğitim ve cinsel eşitlik gibi Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılmasında gelinen noktayı değerlendirme amacı taşıyan "BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi" başladı.

192 üyeli BM Genel Kurulu'nda düzenlenen zirvenin açılışına, 65. dönem BM Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere New York'a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül katılıyor.

140'a yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirvenin açılışında, Türkiye sırasında oturan Cumhurbaşkanı Gül'ün yanında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu bulunuyor.

BM Genel Kurulu'nun eski Başkanı Dr. Ali Treki'nin açılışını yaptığı zirvede konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, "Biz bugün buradayız çünkü daha refah dolu, istikrarlı ve adil bir dünya için verilen mücadele, BM'nin kalbinde devam ediyor" dedi.

Ban, 2000 yılında, BM Binyıl Kalkınma Hedeflerini belirleyen uluslararası toplumun, 2015 yılına kadar "açlık, yoksullukla mücadele, evrensel eğitim hakkı, cinsel eşitlik ve kadınların toplumda güçlendirilmesi, çocuk ölümlerinin azaltılması, anne sağlığının korunması, hastalıklarla mücadele, çevresel sürdürülebilirlik ve kalkınma için küresel ortaklık yaratma" yolunda çok önemli 8 önemli hedef belirlediğini hatırlattı.

Bu belirlenen hedeflere 2015 yılına kadar ulaşılmasının mümkün olduğunu vurgulayan Ban, "Bugün bu hedefleri yakalayacak gücümüz var, bundan daha değerli küresel bir proje yok, bugün dünyaya güçlü ve umut dolu bir mesaj gönderelim, sözümüzü tutalım" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin açılışına katılmasının ardından BM'de zirve kapsamında düzenlenecek, "Yoksulluk, Açlık ve Cinsiyet Eşitliği Alanlarındaki Sorunlarla Mücadele" başlıklı yuvarlak masa toplantısına eşbaşkanlık edecek.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir