Her şeye rağmen umudumuz var

SMDK Başkanı El-Carba, "Her şeye rağmen hala bir umudumuz var. Tüm bu sorunları çözerek tüm vatandaşların eşit olacağı bir hukuk devletini kuracağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MONTRÖ - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, Suriye'de çözüm için mevcut fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre-2 Konferansı'nın bakanların katıldığı bölümünün kapanışında konuşan Ahmed el-Carba, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a ve katılımcı ülkelere teşekkür ederek "Her şeye rağmen hala bir umudumuz var. Tüm bu sorunları çözerek tüm vatandaşların eşit olacağı bir hukuk devletini kuracağız" dedi.

Suriye’ye komşu ülkelere desteklerinden dolayı teşekkürlerini ifade eden El-Carba, "Özellikle Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. Suriye halkına ayrım yapmadan, herkese eşit mesafede durarak destek verdiği için teşekkür etmek istiyorum.  Suriye halkı yardımda bulunan herkese teşekkür eder, asla unutmaz" diye konuştu.

Suriye’nin şu andaki sıkıntılarından kurtulacağına inandığını vurgulayan ve çözüm için büyük çaba göstereceklerini kaydeden Ahmed el-Carba, "SMDK, çözüm için halktan aldığı emanete sahip çıkacak. Yeni Suriye'yi kurmak için hiçbir etnik farklılık, mezhep ya da din farklılığı gözetmeden, ayrım yapmaksızın çabalarına devam edecek" ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'nin almış olduğu kararların, özellikle de 218 sayılı kararının önemine işaret eden SMDK Başkanı Ahmed el-Carba, "Mevcut fırsatı değerlendirmek gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

SMDK'nın, Cenevre-1 Konferansı'nda alınan kararların uygulanması için çaba gösterdiğini ancak Esed rejiminin verdiği mesajların çözüm yolunu kapattığını söyleyen El-Carba, tüm sorunlara rağmen çözüm umutlarını sürdürdüklerini ifade etti.  

Suriye'de durumun kötüleştiğine, son raporlara göre günde yaklaşık 50 kişinin cezaevlerinde öldüğüne de dikkati çeken Ahmed el-Carba, "Eğer harekete geçmezsek bu ölümler devam edecek. Bağımsız bir soruşturma ekibi oluşturulmasını ve bir an önce cezaevlerinin ziyaret edilmesini talep ediyoruz" dedi.

Cenevre Gölü kıyısındaki Montrö Sarayı'nda yapılan Cenevre-2 Konferansı toplantısına, arasında Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Almanya, Katar, Suudi Arabistan, Brezilya ve Kanada’nın da bulunduğu 39 ülkeden dışişleri bakanları katıldı. Bakanlar toplantısının tamamlanmasının ardından görüşmelere bir gün ara verilmesi ve 24 Ocak'ta Suriyeli tarafların BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi başkanlığında Cenevre'de müzakerelere başlaması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir